Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Якщо є бажання і воля


21.06.2019

Чому в Україні щороку зникають села? Як перешкодити цьому процесу і що треба зробити, щоб сільські території стали привабливими для життя, відпочинку і туризму.  Про це розмірковує колишній керівник ТОВ “Чугуєво”, а нині заступник голови Новопавлівської ОТГ Дніпропетровської області Микола Гаврилов.
 
Чому вмирають села? Тому що немає роботи.  95% господарств перейшли на вирощування рослинницької продукції. За сучасної широкозахватної техніки,  не потрібно багато людей. У селах майже немає переробних підприємств, нічого не будується.
Мені доводилося бачити, в яких комфортних умовах проживають люди за кордоном.  При цьому, немає різниці – це місто чи сільський населений пункт. Там немає ніде сміття. Люди збирають, ще й сортують його на папір, скло, метал, пластик і органіку. У нас же – всюди смітники. За вісім років правління сільського голови Інни Кондратюк у селі Новопавлівка не створено жодного майданчика для централізованого збору сміття. Люди виносять і викидають, де хочуть, а цього не повинно бути. І ми будемо працювати в цьому напрямку.
Якщо люди хочуть жити в чистоті, вони мають самі дбати про це. А не чекати, що прийде новий президент і все у вашому селі змінить – люди на місцях сьогодні повинні дбати про створення комфортних умов для життя.
Раніше, до реформування, всі  соціальні питання вирішував голова колгоспу. Тепер вся надія на бюджет громади і на соціальну відповідальність бізнесу.  І справа не тільки в кількості землі і ресурсів.  Приміром, фірма «Чугуєво»  не найбільше підприємство, яке знаходиться  на території Новопавлівської ОТГ, однак  вона винайшла можливості і вклала чималі кошти для упорядкування територій свого села, надаючи роботу місцевим мешканцям. Декілька років тому у Чугуєво, розібравши смітники,  власним коштом ми збудували новий сучасний стадіон зі штучним покриттям «Чугуєво-Арена». Тепер тут проводиться чемпіонат з футболу серед  школярів Межівського району у двох вікових категоріях. Створена і тренується дівчача команда з футболу, яка неодноразово виступала на обласних змаганнях з жіночого футболу і майже на всіх турнірах займала  призові місця. А нещодавно дівчата здобули перемогу в обласних змаганнях «Золотий Колос України» і тепер будуть відстоювати честь Дніпропетровської області на всеукраїнських змаганнях в м. Скадовську. Були проведені ігри ветеранів. Обласний турнір з футболу ФСТ «Колос» на призи газети «Сільські новини» також проводився на «Чугуєво-Арені». 
Раніше, де зараз можете бачити стадіон, був великий загін, сарай, конюшня. Сарай та конюшню розвалили, а сміття згребли і утворили такий собі терикон, куди всі зносили сміття. Коли приїздив до матері, вітром це сміття несло у двір. Терпіти  було неможливо. Так, власне, виникла ідея прибрати смітник, побудували спочатку дитячий майданчик, а потім і стадіон. Так, наше підприємство вклало в це будівництво чималі кошти.  Але, повірте, серце радіє, коли дивишся, як  бігають по стадіону діти, як увечорі  на вихідних тут грають дорослі.
Але це ще не все. Для розвитку футбольної теми у Чугуєво  збудувано двоповерховий  готель з усіма зручностями, де юні футболісти можуть перебувати  під  час зборів. Поряд  розташовані теплиці, де  вирощуємо редиску, капусту, помідори, картоплю – все для здорового харчування. Є  робота для жінок і є можливість забезпечити  дітей повноцінним обідами,  можна подивитися, як  і що росте, думаю, це буде цікаво,  особливо для дітей з міста. Уже три роки поспіль до нас  на збори приїжджають  юні спортсмени із м. Костянтинівки, із футбольної школи, яку організував і тренує колишній гравець «Шахтаря» Дмитро Молдаван.
Місця  у нас  дивовижні. Є річка Солона, яку почистили теж коштом власного підприємства.  Раніше вона влітку геть пересихала, тепер тут ловлять щук,  найбільша побила всі рекорди – більше 8 кг. Це село рідне мені,  тут народився, тут пройшло моє дитинство і юність,  тут живе  моя мама, яка все життя пропрацювала дояркою в колгоспі. Але, не повірите, навіть магазина  у нас немає. Два рази на тиждень хліб привозять. Колишній голова Інна Кондратюк, як люди переказують, сказала: «А нащо там магазин, там три каліки живе». Але це неправда. На сьогодні тільки молодих сімей, що утворились за час функціювання фірми, – десять! Це сім’ї, у яких уже підростають діти.  Треба магазин – будуємо  магазин. Зробили парк  «Чугуєво» з ліхтарями, алеями і лавочками. Я не хочу, щоб це село зникло, як зникли сусідні села Олександрівка і Преображенка, звідки родом  усі мої предки по маминій лінії.
Нещодавно у Чугуєво висадили невеликий садок, посадили алею з декоративними сливами, зробили асфальтовані дороги. І хоча, ясна річ, все це прибутків не дає, однак створює робочі місця.  Для благоустрою Чугуєво і будівництва тримаємо бригаду людей. Платимо зарплату, і люди працюють. Сьогодні ця бригада працює в Новопавлівці, прибираючи смітники,  розчищаючи зарості, білуючи дерева.  І це нормально. Так живе Європа вся: Німеччина, Австрія, Голландія. І так повинно бути в Україні. У мене є велике бажання  зробити наші села чистими, головне – щоб люди долучилися до цієї справи, не були байдужими. 
Пригадую, як 19 років тому, у 2000-му році, вирішили разом зі своїми братами Володимиром Гавриловим і Володимиром Омельченком  та другом Олександром Закупою  обробляти свої паї самостійно. Так було створене ТОВ «Чугуєво».  З  металобрухту зробили перший гусеничний трактор. Зараз цей раритет ми пофарбували і встановили на постамент як пам’ятник.  Майже з перших днів з нами розпочинав і досі  працює тракторист Микола Дей. Зараз до роботи в господарстві долучилися його два сини – Олександр і Анатолій. А третій – найменший, Сергій дуже захопився футболом, особливо після будівництва стадіону, і, очевидно, з нього виросте тренер місцевої футбольної команди.  Отже, на фірмі «Чугуєво» працюють цілі робітничі династії. 
Різні були часи – різні виникали проблеми.  Багато експериментували, пробували вирощувати 13 різних культур. Сіяли навіть лікарські трави для фармацевтичної промисловості.  Сьогодні вирощуємо озиму пшеницю, соняшник, ріпак і озимий горох. Господарство  укомплектоване усім необхідним – є агрегати для посіву, трактори, комбайни, склади для зберігання врожаю.  Але головне у нас є згуртований колектив, де працюють як досвідчені хлібороби, так і молодь. Оперативне керівництво ТОВ «Чугуєво» довірили молодому, енергійному Віталію Омельченку, і він, не зважаючи на молодість, дуже гарно справляється зі своєю роботою.
Минулого року у ТОВ «Чугуєво» вирішили зайнятись не зовсім звичним для України бізнесом -  створили равликову ферму. Равлики за кордоном – затребуваний дієтичний продукт, зараз  розводимо маточне стадо. Спробуємо подати на ґрант, щоб збільшити виробництво. Сьогодні на цій фермі працює троє жінок, з розширенням ферми будуть створені нові робочі місця.
Мріємо про ті часи, коли про Новопавлівку дізнається вся Україна – тут такі яри, наповнені духмяними травами, тут річка, де можна  плавати і ловити рибу. У  планах – відновити краєзнавчий музей, старовинний храм, якому 213 років. Є грантова програма «Культурна спадщина», і ми вже на обласному рівні обговорювали цю тематику. Треба розвивати ці території, зробити їх привабливими для туризму, для активного відпочинку і занять спортом. Треба привести гроші в громаду. А сьогодні це можливо, було б бажання і воля це робити. І тоді наша громада стане заможною і процвітаючою.
Микола ГАВРИЛОВ,
заступник голови Новопавлівської ОТГ.
Дніпропетровська область.