Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Якщо плоди підмерзли


27.09.2012

Навіть у найдосвідченішого і акуратного господаря через певні обставини можливе підмерзання овочів, фруктів. Як же розпорядитися з такими трохи зіпсованими плодами?
Якщо у капусти підмерзли верхні листки на товщину 2-3 см, то її можна врятувати, поставивши на повільне відтавання у приміщення. Через 3-5 днів головки відтануть і в подальшому добре зберігатимуться.
Можуть відтанути і залишитись придатними для використання цибуля, часник, петрушка, якщо вони були злегка підморожені у верхній частині.
А ось навіть злегка підморожені у верхній частині морква, гарбузи, буряки не відновлюють пошкоджених тканин і покладені у місце навіть з невисокою позитивною температурою, вони швидко загнивають.
Не відновлюють пошкоджені морозом тканини яблука і груші. У таких плодів слід обрізати пошкоджені місця і переробити рештки на повидло, варення, компот.
Злегка підмерзла картопля стає солодкою і швидко загниває. Ще не відталі бульби слід негайно перетерти на дрібній тертушці на кашу, помістити у велику миску і залити водою. Після частого помішування тверді і важкі частини крохмалю сядуть на дно, а каша випливе наверх і її можна зібрати друшляком. Осілий крохмаль збовтати, дати відстоятись кілька хвилин і злити воду. Провівши кілька разів таку процедуру, можна одержати чистий крохмаль.

Ірина ДИМИТРОВА, технолог.