Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Якщо тріскається капуста


25.09.2014

Дуже прикро, коли великі капустини без видимої причини починають тріскатися. Так ще й у тріщини заповзають слимаки й гусениці, остаточно псуючи врожай. Для зберігання такі качани не придатні, і в кулінарії їх використовувати незручно - доводиться зрізати багато листя.
Чому ж тріскається капуста? Зазвичай це відбувається через нерівномірний полив. Поява тріщин відбувається після посухи, коли, нарешті, проводимо рясний полив. Таке часто буває, якщо в посуху поливати капусту тільки на вихідні.
Багато чого залежить і від сорту капусти. Так у засолювальних сортів качани лопаються навіть через різкі перепади температур удень і вночі. Так що запізнюватися зі збиранням урожаю таких сортів не варто. Качани вважаються спілими, коли верхнє листя змінює колір. Навіть стійкі до розтріскування сорти та гібриди не можуть не розтріскуватися більше 20 днів - усе через ріст верхівкової бруньки.
Однак трохи стримати ріст тріщини, якщо качан тільки почав розтріскуватися та дозрів, можна. Потрібно обхопити качан руками і різко повернути його на 30-40° за годинниковою стрілкою. Така процедура обірве частину коренів, а значить, води в качан буде надходити менше. Корені, що залишилися, дозволять капусті дозріти. Потрібно виконувати цю маніпуляцію обережно, не намагайтеся вирвати рослину з ґрунту, вона має рости й далі, до моменту збирання.
Ще один спосіб - обірвати нижнє листя на рослині, залишивши один качан. Це також змінює розподіл вологи у рослині, допомагає уникнути розтріскування.
Якщо саджати сорти, стійкі до розтріскування, то можна уникнути багатьох проблем навіть при перебоях з поливами. Амагер, Білосніжка, Зимова грибівська 13, Зимівля 1474, Лосиноостровська 8, Надія, Подарунок - усі вони стійкі до розтріскування й лопаються набагато рідше інших сортів. Це особливо важливо, якщо вдається вибиратися на город тільки на вихідні.
Інші сорти зберегти від розтріскування допоможе мульча - шар соломи товщиною 5-10 см дозволяє зберегти вологу та надійно охороняє качани від розтріскування.