Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Якісні українські сорти та гібриди


20.08.2020

ДП ДГ «ДНІПРО» ДУ ІЗК НААН  створене  і функціонує з метою практичного впровадження вітчизняних наукових досягнень в агровиробництво, здійснює впровадження завершених наукових розробок, інноваційну діяльність у  запровадженні технологій вирощування зернових культур та надає дорадчі послуги з питань ведення ефективного аграрного виробництва.Вже рік, як у структурі господарства функціонує науковий підрозділ, очолюваний  кандидатом сільськогосподарських наук Олександром Гайдашем.
В останній час тут відбулося чимало позитивних зрушень.
ДП ДГ «ДНІПРО» ДУ ІЗК НААН  створене  і функціонує з метою практичного впровадження вітчизняних наукових досягнень в агровиробництво, здійснює впровадження завершених наукових розробок, інноваційну діяльність у  запровадженні технологій вирощування зернових культур та надає дорадчі послуги з питань ведення ефективного аграрного виробництва.
Вже рік, як у структурі господарства функціонує науковий підрозділ, очолюваний  кандидатом сільськогосподарських наук Олександром Гайдашем.
В останній час тут відбулося чимало позитивних зрушень.
Менше півроку пройшло з того часу, як Олександра Овсюка було призначено виконувачем обов’язків директора. За цей час він визначив першочергові завдання розвитку підприємства.
«Для нас важливо об’єднати інтереси держави, бізнесу та зробити роботу державного дослідного господарства максимально ефективною, – розповідає керівник. – Ми не маємо на меті цілеспрямовано вирощувати товарні посіви. Якщо це соняшник – нам він потрібен для ізоляційних посівів  кукурудзи. Уся наша робота спрямована на те, аби сільгоспвиробники і цьогорік, і наступного року їхали у дослідне господарство «Дніпро» за якісним вітчизняним насінням пшениці, ячменю, кукурудзи. Ми повинні орієнтуватися на ринок і попит і певним чином той ринок формувати. Для цього потрібні спеціальні інструменти. Для цього вже створено відділ маркетингу, куди для роботи запросили молодих і креативних менеджерів. Також почав діяти відділ забезпечення і збуту. У нас формується нова команда спеціалістів. Одним словом, ми змінюємося і прагнемо бути кращими».
Пам’ятаєте, як на початку 2000-х років господарства почали отримувати ліцензії для вирощування насіння. Згодом виявилося, що далеко не кожному це було під силу. Відтак насіннєва лихоманка закінчилася так швидко, як і почалася. А на ринку втрималися господарства, в яких був багаторічний досвід. У Державному підприємстві «Дослідне господарство «Дніпро» є багатющий науково обґрунтований досвід  і  всі можливості для вирощування якісного насіння кукурудзи та зернових колосових культур. Як відзначив Олександр Овсюк, для цього є кваліфіковані кадри, якісна техніка, два насіннєві заводи.  При тому Дослідне господарство «Дніпро» не лише реалізує насіння, а й надає практичні поради з вирощування, що дозволяє  сільгоспвиробникам мати гарантований врожай за дотримання технологічних вимог. 
«Співпраця з Інститутом зернових культур дає змогу впроваджувати інтенсивні адаптовані інтегровані технології для агроформувань Степової зони. Для отримання високих результатів врожайності використовувати всі наявні можливості для науково обґрунтованих сівозмін. У нас чимало амбітних планів. І ми їх разом втілимо у життя. Я в цьому переконаний», – наголосив Олександр Федорович.
На науково-дослідному полі, де проводяться дослідження з вивчення технологій на озимих та ярих зернових культурах, Олександр Овсюк зібрав команду фахівців, аби виробити стратегію на нинішніх жнивах. Ми стали свідками конструктивної розмови. Керівник наукового підрозділу Олександр Гайдаш зауважив, що у дослідному господарстві бачать гарну перспективу співпраці науки і виробництва.
«Наука вкрай потрібна Україні, тому що наша держава є найбільшою європейською країною з розораністю земель і можливістю для виробництва сільгоспкультур: у нас чудові чорноземи та оптимальний клімат для вирощування більшості зернових культур. Вітчизняна аграрна наука може створювати сорти і гібриди, адаптовані до наших умов, стійкі до хвороб, поширених на нашій території. Аграрна наука на сьогодні також вирішує складні питання впровадження технологій вирощування відповідно до кліматичних змін. Аграрна наука спроможна створити більш посухостійкі сорти і гібриди, які зацвітають раніше спекотних днів. Аграрна наука має гарні біотехнологічні напрацювання, що дають змогу впроваджувати технології No-Till з вітчизняними гібридами. Вважаю, що наука потребує власного інноваційного продукту, тому її варто всіляко підтримувати і розвивати».
Головний агроном Сергій Морозов звернув нашу увагу на високий лан тритикале:
«Ця культура була створена селекціонерами досить давно і в наші дні  забута, – пояснює він. – А дарма, адже тритикале невибаглива  до ґрунтів, природних умов. Як кажуть, це культура для ледачого агронома – посіяв і збирай. Але були особливості її прийомки на елеватори – лише кілька років тому був затверджений ДСТУ на неї. Зазначай цю культуру вирощували для потреб кормовиробництва та для видачі пайовикам. Нині тритикале вирощують для хлібопекарської промисловості. Собівартість її вирощування менша у порівнянні з озимою пшеницею. Тритикале також стійка до хвороб, добре перезимовує, пригнічує бур’яни».
Головний агроном розповів про основну культуру, на якій спеціалізується Інститут зернових культур, – кукурудзу. 
ДП ДГ «Дніпро» є виробником високоякісного насіння районованих гібридів кукурудзи селекції ДУ Інститут зернових культур НААН. Завдяки науковцям Інституту селекція качанистої поліпшується з кожним роком. Вітчизняні гібриди  ДБ Хотин, ДК Велес, ДК Бурштин, ДН Жулія, ДН Патріот, ДН Хортиця, Моніка 350 МВ, Солонянський 298 СВ  нічим не поступаються зарубіжним аналогам – вони адаптовані під наші умови та технології.  А гібриди ДБ Хотин, ДН Галатея вже належно оцінені сільгоспвиробниками.
«Дослідному господарству «Дніпро» пощастило, оскільки саме сюди у першу чергу надходять передові розробки вчених-селекціонерів Інституту, які потім випробовуються на полях», – наголосив Олександр Овсюк.
Побажаймо керівнику та його команді втілення у життя проектів з отримання якісного насіннєвого матеріалу та вдалого сільськогосподарського року!
Олексій ГУДЕНКО,
Дніпропетровська область.
 
Реклама
Державне підприємство «Дослідне господарство «ДНІПРО» Державної установи Інститут зернових культур НААН
є виробником високоякісного насіння районованих гібридів кукурудзи селекції ДУ Інститут зернових культур НААН: ДБ Хотин, ДК Велес, ДК Бурштин, ДН Жулія, ДН Патріот, ДН Хортиця, Моніка 350 МВ, Солонянський 298 СВ та їх батьківських компонентів. Ці гібриди добре адаптовані до умов Степу, мають міцне стебло, стійкі до ураження хворобами і шкідниками. Характеризуються прискореним розвитком навесні і високою стійкістю 
до повернення холодів. Гібриди відрізняються добре розвиненим листовим апаратом та ремонтантністю рослин, що зумовлює універсальність 
їх використання на зерно і силос, особливо для зони Степу. 
Щорічно дослідне господарство виробляє понад 10 тис. тонн зерна та реалізує близько 5 тис. тонн елітного насіння.
 
Пропонуємо якісне насіння
Пшениця озима посівна врожаю 2020 року в мішках по 50 кг: 
Журавка Одеська
Ліга Одеська
Мелодія Одеська
Мудрість Одеська
Нива Одеська
Октава Одеська
 
Ячмінь посівний в мішках по 40 кг:
Снігова королева
Дев’ятий вал
 
З питань придбання насіння, отримання професійних консультацій
звертайтеся за телефонами  у м. Дніпро: 
(067) 144 77 89, (067) 011 05 77.
Е-mail: dp.dg.dnipro@gmail.com
Індивідуальний підхід до кожного клієнта та гнучка система знижок.
Запрошуємо всіх сільгоспвиробників до співпраці!