Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Якість хліба - головне завдання Складові успіху ТОВ «Хлібозавод №10» у Дніпрі


20.08.2020

Сьогодні нам важко уявити наше життя без хліба – традиційного чорного і білого, вишуканого зернового, солодового, з кунжутом. Особливим попитом користується продукція ТОВ «Хлібозавод №10». Щодня з вулиці Варварівської, 28  у місті Дніпрі до торговельної мережі Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей надходить 80 тонн якісної продукції. Особливо шанують продукцію «Десятки» у мережі супермаркетів АТБ. Запроваджена на підприємстві у 2012 році  та сертифікована з 2014 року інтегрована система менеджменту якості та харчової безпеки згідно з міжнародними стандартами ISO 9001 та ISO 22000 дозволила безболісно пройти найскладніший період, коли в Україні з 12 березня ввели карантин та низку інших заходів з протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. 
На підприємстві були готові до такої непередбачуваної ситуації, оскільки система менеджменту безпеки харчової продукції НАССР у повній мірі вже була відпрацьована до дрібниць. Перш за все, санітарні умови передбачають роботу у спецодязі, постійний обробіток рук, використання антисептиків.  Тож у період карантину довелося лише забезпечити усіх працівників масками та організувати доставку 150 робітників та спеціалістів на роботу, використовуючи свій мікроавтобус та залучивши до цього найманий автомобільний транспорт.
Якими турботами сьогодні живе одне з найуспішніших підприємств хлібопекарської галузі Дніпропетровщини, до чого прагнуть працівники та фахівці – розповідь Галини Адамчик, виконавчого директора ТОВ «Хлібозавод № 10». 
 
На шляху до своєї мети
Мене часто запитують: що нам допомагає випереджати час? Однозначно на це питання відповісти важко, оскільки у нас – комплексна програма діяльності підприємства, де не буває питань першорядних і другорядних. Для нас всі вони важливі. Коли ми вісім років тому розпочали впровадження інтегрованої системи менеджменту якості та безпеки харчової продукції, на нас дивилися по-різному. Хтось – з іронією, хтось – з усмішкою, хтось – з недовірою. Але на нашому підприємстві чітко усвідомлюють, що якість і безпека продуктів харчування є важливим фактором благополуччя населення країни. Зараз споживачі харчової продукції мають можливість вибрати ті продукти харчування, які відповідають вимогам якості та безпеки. Виробники в свою чергу прагнуть завоювати і максимально задовольнити запити свого споживача, в тому числі розвиваючи системи контролю виготовленої  продукції. Цю систему менеджменту безпеки харчових продуктів,  спрямовану на запобігання потенційних загроз протягом усього виробничого процесу, назвали системою HACCP, що розшифровується як «аналіз небезпек і критичних контрольних точок» (з англ. НАССР - Hazard Analysis and Critical Control Points).
 
«Крок вперед – крок назад»
У системі НАССР враховується принцип відстеження сировини і готової продукції, так званий «крок вперед – крок назад». Він передбачає, що підприємство має купувати сировину тільки у надійних постачальників, адже зробити з неякісної сировини якісний продукт дуже складно. Так само треба відслідковувати, кому поставляється продукт, щоб знати, у кого його можна відкликати в разі загрози безпеці споживача. 
Наприклад, наші партнери доставили тонну очищеного зерна соняшнику. У ній наша лабораторія знайшла дві кукурудзяних зернини – всю партію довелося повернути. 
Рівень оновлення виробництва певною мірою залежить від нас самих – певний відсоток від свого прибутку ми вкладаємо у свій розвиток. Впродовж останнього часу придбано сучасне обладнання виробництва Німеччини та Словенії для замісу, формування та випічки хлібобулочних виробів. Ми постійно оновлюємо свій автотранспортний парк. Придбали також нову машину для нарізання  та пакування хліба – вона має більше функцій і програм за свою попередницю, яка була встановлена на заводі п’ять років тому. 
Ми активно працюємо над впровадженням енергоощадних технологій. Один з останніх досить вартісних проектів – встановлення теплових утилізаторів. Використовуючи тепло газів, які печі викидають в атмосферу, ці агрегати гріють воду для підприємства та побутових потреб. У цьому ми вбачаємо подвійний ефект – збереження нашої екології та зменшення витрат на обігрів води. У найближчих планах – використання сонячних колекторів.
Наше підприємство – одне з небагатьох в Україні, яке повністю перейшло на пластикові лотки. Таке переобладнання, що включає ще й придбання нових візків, облаштування наливної долівки, переобладнання естакади, обійшлося нам у суму до 4 млн. грн. Але це шлях, яким давно йде Європа.
Крім того, є ще витрати, які підприємство буде нести постійно для підтримки й ефективного функціонування системи НАССР. 
Наприклад, постійне навчання співробітників, виконання всіх вимог та контроль, ведення документації в електронному вигляді та інше. Без вдосконалення навичок і оновлення знань співробітників навіть найсучасніше обладнання не гарантуватиме безпеки при виробництві хлібобулочної продукції. Оскільки навчальні заклади в останні роки практично не готують кваліфікованих кадрів для підприємств нашого профілю, цією важливою роботою доводиться займатися нам самим.
 
Два роки – без маргарину
Аби сьогодні залишатися на плаву у швидкоплинному морі української економіки, підприємства харчової промисловості змушені використовувати при виготовленні продукції різні інгредієнти, які зменшують собівартість продукції. Ми намагалися з’ясувати склад маргарину, який раніше був присутній у продукції хлібозаводу № 10. Оскільки це зробити було складно, два роки тому вирішили повністю відмовитися від цього продукту, замінивши його на олію соняшникову та олію гірчичну.
Сьогодні виробники хочуть догодити споживачам і роблять все, аби хліб не черствів, був пишним і м’яким. 
Ми йдемо іншим шляхом, аби наші хліб і батони, перш за все, приносили користь організму людини. Завдяки традиційним технологіям опарного способу приготування тіста, виробництву житньо-пшеничних сортів хліба на заварках, рідких житніх заквасках, а також використанню високоякісної вітчизняної сировини, ми забезпечуємо не тільки високу якість і смакові властивості хлібобулочних виробів, а й зберігаємо всі корисні елементи нашої продукції. І коли нам дорікають, що у нас хліб черствіє вже на другий день, і чому ми не робимо щось для його тривалого зберігання, ми відповідаємо: наш метод виробництва хліба не передбачає поліпшувачів та харчових добавок. 
В останній час при випіканні нових сортів хліба стали активно використовувати житній солод, якому властивий характерний колір, багатий аромат і чудовий смак. Випечений із житнього борошна, цей хліб не лише смачний, а й корисний – він добре засвоюється, має покращені органолептичні властивості, є більш корисним, оскільки в ньому міститься білок з комплексом амінокислот, легкозасвоюваних вуглеводів, мінеральних компонентів, ферментів та інших корисних речовин. І коли побачили,  що споживач очікує урізноманітнення асортименту, у нас з’явилися новинки – хліб «Пряний», «Заварний з цибулею», «Петриківський», «Білий з кунжутом».
Хоча рентабельність нашого підприємства становить 5-10 відсотків, ми чи не єдині у Дніпрі, хто підтримує соціальну програму. У мережу АТБ щодня надходить 35 відсотків так званого соціального хліба – батони вартістю 1,95 гривні, хліб «Дніпровський», «Домашній», батон «Печерський». Але у нас є 60 відсотків хліба, який має хорошу ціну і перекриває наші збитки. Особливою популярністю у споживачів користуються батон «Гірчичний», хліб «Січеславський», зернові хліби.
Ми витрачаємо багато часу на вивчення спеціалізованої літератури, відвідуємо семінари, буваємо за кордоном. Всю нову інформацію узагальнюємо, і часто після них народжуються нові сорти хліба. До речі, всі розмови, що Європа сьогодні не споживає хліба, не відповідають дійсності. У тій же Голландії хліб – основний продукт харчування, його споживають більше, ніж в Україні. 
 
Дбаємо про людей
Ми не відчули кадрового голоду, коли українці масово стали виїжджати на роботу до Польщі та Чехії. 
У чому ж тут секрет? Цьому сприяла наша комплексна програма розвитку підприємства. По-перше, я не стала директором кабінетним. Ще після навчання в Одеському інституті харчових технологій була направлена на хлібокомбінат № 2 у Дніпрі, де почала працювати укладальником. Поступово пройшла всі сходинки професійного росту. 
Впродовж робочого дня мені цікаво вивчати, узагальнювати, корегувати всі ділянки виробництва – від замісу, випікання хліба до його відвантаження. У нас максимальне завантаження ліній, виробництво повністю автоматизоване. І навіть проект виробництва соціального хліба дав нам змогу водночас забезпечити цим продуктом найбільш незахищені верстви населення та спонукав плідно працювати над пошуком нових енергоощадних методів роботи.
Впродовж останніх восьми років людина, яка працює на нашому хлібозаводі, має своєчасну зарплату та повний соціальний пакет. У нас до цього часу виплачують  кошти за вислугу років. Відділ по роботі з персоналом повернув нашим робітникам та спеціалістам вмотивованість до роботи. 
Крім матеріальної винагороди, люди отримують і моральне задоволення, коли на День харчовика ми нагородили їх Премією «Золотий колосок», яку впровадили минулоріч. Двічі на місяць у нас проходить навчання  для спеціалістів. 
Ми дещо змінили формат екскурсій: для найменших дітей влаштовуємо ігри, вони відгадують загадки. Старшокласникам розповідаємо про історію хліба та його традиції. Першого червня минулого року на День відкритих дверей наші працівники привели на хлібозавод своїх дітей. Скільки емоцій було на обличчях дітей, коли вони побачили, де працюють їхні батьки. У нас трудиться багато сімейних пар. Це, на мою думку, об’єднує родини, робить їх щасливими. А нам це теж додає енергії і оптимізму: якщо у людини все добре вдома, то і на роботу вона йде з гарним настроєм.
У нас є команда, яка прагне бути найкращою в галузі. Це головні спеціалісти, технологи, майстри, тістороби, машиністи тісторозробних машин, пекарі, укладальники, дріжджовики, оператори печей, технічний персонал, водії, близько 700 працівників. Ми знаходимося у постійному пошуку, наша маркетингова служба вивчає і вітчизняний, і закордонний хлібні ринки. Ми  оновлюємо і обладнання, і асортимент продукції. І хоча на підприємстві  рентабельність невисока, за рахунок впровадження модернізації виробництва, використання новітніх технологій, собівартість продукції стає меншою. 
Стратегією нашого підприємства є постійне підвищення якості  хлібної продукції. 
Як кажуть на нашому підприємстві, свій хліб споживаю я, споживає вся моя сім’я! Долучайтесь до цього правила і ви.
Галина АДАМЧИК,
виконавчий директор ТОВ «Хлібозавод № 10».
м. Дніпро.
Реклама
ТОВ «ХЛІБОЗАВОД № 10» ПРОПОНУЄ ПРОДУКЦІЮ ВИСОКОЇ ЯКОСТІ: 
хліби, батони, булочні вироби, печиво, короваї на замовлення, 
пряники, тістечка, круасани. 
49021,  м. Дніпро,  вул. Варварівська, 28. Тел. (056) 36-18-18,  (097) 036-18-18.
Е-mail: info@hleb10.com      www.hleb10.com