Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Їхня місія


12.06.2013

16 червня - День медичного працівника

Чимало літ тому Гіппократ сказав «Медицина є найблагороднішою з усіх мистецтв. Мистецтво медицини складається із трьох елементів: хвороба, хворий і лікар». Час підтверджує цей вислів найвідомішого лікаря планети Земля. Найкращий результат у боротьбі з недугою є тоді, коли хворий беззастережно вірить лікарю. Ця віра окрилює людину в білому халаті і вона здатна творити дива в найскрутніші моменти нашого життя.

Українська медицина переживає зараз період реформування. Доволі непросто воно проходить. Мабуть, така доля усіх нововведень у цій делікатній сфері. На думку головного лікаря Петриківського центру первинної медико-санітарної допомоги Сергія Орла, позитиву від запроваджених змін все ж більше, ніж негативу:
- Петриківський район почав реформувати галузь медицини ще з 2006 року, коли Іванівський і Хутірський ФАПи були реорганізовані в амбулаторії, бо там проживає більше, ніж по тисячі жителів. Тепер усі стаціонарні відділення включені до обласного бюджету. Тому ніякої відмови хворому в госпіталізації через місце проживання бути не може. «Швидка допомога» не «прив’язана» жорстко до території, як раніше. Яка ближче до хворого, та і їде на виклик. У Дніпропетровщині іде зараз пілотний проект з відшкодування частини вартості препаратів, які понижують артеріальний тиск. За п’ять останніх місяців людям з ознаками гіпертонічної хвороби, яких у Петриківському районі більше п’яти тисяч, виписано більше трьох тисяч пільгових рецептів.
Є проблема - вартість ліків відшкодовується лише в аптеках Петриківки. Сподіваюся, новопризначений директор обласної «Фармації» Євген Гармата організує відшкодування і в аптеках інших населених пунктів Петриківщини. Неабияк зросло і навантаження на сімейного лікаря, зараз в нього немає ні вихідних, а інколи й ночей, коли доводиться разом з оперативною міліцейською групою виїжджати на констатацію летальних випадків. Словом, питання ще є.
Свої «рецепти» дпя медичної галузі, яка разом з нами усіма переживає часи реформ, вже друкувалися на сторінках «Сільських новин». Тож бажаємо лікарям розуміння їхньої місії. Здоров’я, оптимізму вам і наснаги!

Григорій МИКОЛАЙЧУК.
На знімку: в центрі Петриківки медсестра центру медико-санітарної допомоги Зінаїда Зайва вимірює тиск в одному з 9-ти вуличних пунктів, що віднедавна діють в районі.
Фото Віталія ПАНКА.
Дніпропетровська область.