Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Його життя - його багатство


08.10.2015

«Те, що сьогодні відбувається між Україною і Росією, - це велика ганьба. Для православних, єдиновірців це неприпустимо», - висловив своє бачення подій на Донбасі славнозвісний грузинський співак і актор Вахтанг Кікабідзе, перебуваючи у Дніпропетровську з гастролями.

«Ніде в світі немає таких відносин «старший брат», «менший брат», крім колишнього СРСР. Українці хочуть мати свою Конституцію, свою державу і дружити із сусідами. І одна людина не повинна вирішувати, як всім жити», - зауважив актор на прес-конференції в агенції «Дніпро Пост».

Нагадаємо, що у 2008, коли у Грузію зайшли російські танки, президент Росії хотів вручити Вахтангу Кікабідзе орден Дружби народів, від якого актор відмовився:

«Я не розумію, коли одною рукою б’ють, а іншою ласкають. І я відмовився від нагороди. Тоді я не думав, що це викличе такий ажіотаж. В Інтернеті багато мерзотного писали якісь мої колеги, які вважали себе моїми друзями. Але я думаю, що вчинив правильно, і мені не соромно тепер дивитись в очі своїм співвітчизникам».

Тоді актор скасував свої гастролі до Росії, приурочені 70-річному ювілею. І з тих пір Вахтанг Кікабідзе жодного разу не перетнув кордон з Росією. Під час Майдану він був серед тих, хто підтримував українців.

Народний артист Грузії, лауреат Державної премії СРСР Вахтанг Кікабідзе і сьогодні виступає щирим прихильником України. Раніше в інтерв’ю газеті «Високий замок» артист поділився, що не може дивитися російське телебачення: «Не можу і не хочу дивитися того маразму і тої людиноненависницької брехні, яку показують росіяни. Росіяни нас лякають все життя. Це стає нестерпним».

Вахтанг Кікабідзе народився у 1938-му у родині журналіста, який у 1943 загинув у Криму біля Керчі. Мати була глибоко віруючою людиною, 44 роки співала у головній кафедральній церкві Грузії. Це вона виховала сина так, що перш за все треба бути громадянином, людиною, сусідом, родичем. До сих пір актор пам’ятає, як спитав у матері, чи бачила вона Ісуса. А вона відповіла: «Я кожного дня його бачу. У тобі! У тобі Бог. Якою ти виростеш людиною, таким у тебя буде Бог». І я до сих пір стараюсь жити так, щоб виправдати цю фразу.

Марічка МАЇВСЬКА.