Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

ЮНЕСКО визнало ПЕТРИКІВСЬКИЙ РОЗПИС


12.12.2013

Довгоочікувана подія сталася! Гарна для України і українців усього світу звістка надійшла зі столиці Азербайджану Баку п’ятого грудня - на 8-й сесії комітету ЮНЕСКО ухвалене рішення про включення ПЕТРИКІВСЬКОГО РОЗПИСУ до Списку нематеріальної культурної спадщини людства. Це світове визнання творчої праці кількох поколінь народних майстрів Петриківщини.
Голова Дніпропетровської облради Євген Удод з цього приводу зазначив:

- Визнання ЮНЕСКО петриківського розпису є своєрідним «знаком якості» для туристів усього світу. Відтепер Петриківка стає для них унікальною точкою тяжіння. Для Дніпропетровщини ця подія вкрай важлива для залучення інвестицій та створення нових робочих місць. А можливість розвитку петриківського розпису треба надати громаді Петриківки, і ми готові допомогти їм. 
Майстрів художнього розпису і всіх жителів Петриківщини привітав і голова уряду Микола Азаров. Він зазначив, що поточного року ЮНЕСКО внесло до Всесвітньої культурної спадщини дерев’яні церкви Карпатського краю та Херсонес Таврійський. А петриківський розпис давно став візитівкою України.
Задля епохальної події в Баку петриківським майстрам довелося неабияк попрацювати. Про це «Сільським новинам» розповів голова правління ЦНМ «Петриківка», народний художник України Андрій Пікуш:
- Рік тому зусиллями багатьох народних майстрів було зібрано 250 робіт найвищого художнього рівня. Їхній показ світові розпочався зі столиці Євросоюзу Брюсселя. Далі були Париж, Мадрид, більшість європейських столиць. Зараз очікуємо повернення виставки з Індії. Петриківські майстри їздили усім світом і презентували свою продукцію. Дуже приємно, що петриківський розпис першим в Україні внесений до Списку нематеріальної спадщини людства. Сподіваємося, що будуть інвестиції і в художній промисел, і в інфраструктуру області. У Петриківці, до речі, немає жодного готелю для туристів, відомо які дороги, відсутнє освітлення… Щоб визннання ЮНЕСКО набуло практичної ваги, потрібні обласна і державна програми розвитку Петриківського розпису та пов’язаної з ним інфраструктури туризму.
Сподіваємось, що влада зробить усе можливе, аби Петриківка і Дніпропетровщина відповідапи своєму новому статусу. Її народні художники свій екзамен щойно з честю витримали. Тож іще раз із заслуженим визнанням, майстри сонячної петриківскої палітри!

Микола ЦАРИЧИН.