Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ювілей Михайла Рябцева


19.07.2017

«Дві «відлиги» Григорія Нечипоренка» («Сільські новини» від 24 травня 2012 року), «Мрія Василівської Явдошки» («Сільські новини» від 5 серпня 2014 року), «Славну квітку України відірвали від родини…» («Сільські новини» від 30 березня 2017 року). Це неповний перелік статей члена Національної спілки журналістів України, краєзнавця Михайла Рябцева, який нещодавно відзначив своє 80-ліття.
15 липня, у Дніпрі, родичі, друзі та знайомі Михайла Рябцева зібралися в обласній  бібліотеці імені М.Свєтлова, щоб висловити теплі слова привітання ювіляру. 
Його активна громадська діяльність розпочалася  ще за часів Союзу, коли Михайло Рябцев відстоював реабілітацію та популяризацію місцевих діячів культури, котрих репресувала радянська влада. Як зазначив голова Дніпровського товариства політичних в’язнів і репресованих Іван Дремлюга: «Михайло Рябцев має невичерпне громадянське сумління. Його просвітницька діяльність почалася з далекого 1986 року. Тому представники багатьох громадських об’єднань, як то січеславська «Просвіта», товариство політичних в’язнів і репресованих ініціювали відзначення його ювілею!». 
Михайло Рябцев на початку своєї трудової діяльності працював листоношею, згодом – пастухом, але велику частину життя віддав роботі у правоохоронних органах. Останні десятиліття Михайло присвятив краєзнавчій діяльності. Зокрема, за його ініціативи встановлено горельєф письменнику Василю Чапленку, який був репресований за буржуазний націоналізм. 
Особисті привітання та спеціальну нагороду ювіляру також передав голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов: «Михайло Рябцев є прикладом мужності та уособленням патріотизму для сучасної молоді. Ця людина протягом усього життя знаходила у собі сили та натхнення, аби прославляти і популяризувати українську самобутність, протистоячи суворій цензурі радянських часів…»