Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

З дозволу чаклуна


26.04.2012

Перш ніж здійснити чергову крадіжку, зловмисники звертались за порадою до сільського чаклуна, чи вдало пройде їх нічна оборудка.

СІЛЬСЬКІ ЖИТЕЛІ Зіньківського району Полтавської області досить тривалий час потерпали від зухвалих крадіжок свійської худоби та птиці. Невловимих нічних крадіїв не зупиняли ні високі паркани, ні міцні замки, ні навіть люті сторожові собаки. Живність зникала з обійсть місцевих селян, неначе крадіям допомагала сама нечиста сила. Розмови про це щодня точились серед жителів Зіньківщини. Та все ж співробітникам міліції вдалось затримати зловмисників у той момент, коли вони у Полтаві збували перекупникам викрадену птицю. Особливо обурило місцевих жителів те, що крадіжки скоювали їхні односельці, а для деяких – навіть сусіди. Вдень зловмисники вітались з ними, привітно розмовляли, а вночі обкрадали. Тож і не вдавалось відразу затримати крадіїв, бо ж вони знали у селі всі, так би мовити, входи і виходи. Вирахувати любителів чужої живності вдалося і завдяки експертам, які ідентифікували сліди від взуття і протекторів автомобілів, які зловмисники залишали на місці скоєння злочинів. Нічними крадіями виявились троє раніше судимих місцевих жителів, які вдень проводили «розвідку», а вночі обкрадали односельців.  
Примітно, що перш ніж здійснити чергову крадіжку, зловмисники звертались за порадою до місцевого чаклуна, чи вдало пройде їх нічна оборудка. І лише одержавши позитивну відповідь, вирушали на свою чорну справу. Як правило, крадії під‘їздили на автомобілі, заходили на чужі подвір‘я через городи й виводили з сараїв корів, свиней, у мішках виносили птицю. Собак, щоб не заважали, заздалегідь нейтралізували за допомогою спеціальних препаратів у вигляді таблеток. Діяла й відпрацьована схема збуту краденого - птицю здавали знайомій перекупниці на полтавському ринку, а корів і свиней – надійним м‘ясникам. В ході розслідування вже вдалось довести причетність підозрюваних до 17 крадіжок, внаслідок яких господарі недорахувались 12 голів великої рогатої худоби, 2 свиней, 58 індиків, 59 курей, 45 качок та десятка гусей. Також непрохані гості викрадали запчастини й колеса від автівок. Є підозра, що скоювали вони злочини й на території інших районів області. Своїми злочинними діями крадії завдали громадянам збитків на суму понад 100 тисяч гривень. Затримані знаходяться у слідчому ізоляторі, за фактами скоєних злочинів порушено кримінальну справу у відповідності до статті 185 Кримінального кодексу України, яка за крадіжки передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до шести років.

Петро БРАТЧЕНКО.