Поточний № 4 (1431)

17.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

З інсультом не жартують


22.10.2014

Нині все частіше серед причин раптової кончини наших співгромадян зустрічається діагноз-вирок: інсульт. Відомо, що інсульт виникає як ускладнення різних захворювань. Це - гостре порушення мозкового кровообігу, яке може супроводжуватися різними функціональними порушеннями. Інколи все починається із запалення легенів, а закінчується... Одне слово, при підозрі на інсульт усі «дрібниці» - небезпечні. Про це ми вирішили поговорити із фахівцем - кандидатом медичних наук Миколою Кобцем.

- Отже, що ж може спровокувати інсульт?

- Спровокувати гіпертонічний криз, на тлі якого може розвинутися інсульт, можуть різні причини. По-перше, це різкі скачки атмосферного тиску за примхливої погоди. По-друге, слід уникати важких, часто непосильних для літніх людей навантажень. Ми не закликаємо відмовитися від життєво важливої для багатьох фізичної роботи - носити воду, колоти дрова, працювати на присадибних ділянках. Однак наскільки це можливо, у літньому віці слід обмежити фізичні навантаження і нервові потрясіння. Також до групи ризику потрапляють люди, які ведуть малорухливий спосіб життя, набрали надмірну вагу, страждають на ішемічну хворобу серця, перенесли інфаркт міокарда, хворі на цукровий діабет, курці та небайдужі до алкоголю.

- Прийнято вважати, що інсульт завжди атакує раптово...

- Як правило, це так і відбувається. Часто перші прояви - невелике погіршення самопочуття: головний біль, частіше в потиличній ділянці, нудота, блювота, запаморочення, болі в області серця, і природно, підйом артеріального тиску.

У подальшому може розвинутися знесилення, слабкість або оніміння половини тулуба і кінцівок, сліпота, порушення мови або ковтання. Буває, що перестає бачити одне око.

Мінімізація наслідків інсульту на 100 відсотків залежить від правильності дій хворого і його близьких!

- Що ж вони мають робити при підозрі на інсульт?

- Якщо виникла підозра на інсульт, необхідно, по-перше, уникати різких рухів і навантажень. По можливості слід укласти хворого в ліжко. Не варто приймати препарати, що знижують артеріальний тиск. Відразу необхідно викликати "швидку допомогу". Коли "швидка допомога" приїде, будьте готові до того, що хворого покладуть у стаціонар. Не треба панікувати, якщо хворий опинився в лікарні без грошей для придбання дорогих медикаментів. Усі українські лікарні мають препарати для надання невідкладної допомоги, якими вони забезпечуються за держпрограмою.

Їжа повинна бути легко засвоюваною, а вода - негазована. На день необхідно споживання рідини не менше 1-1,5 л самостійно. Якщо у хворого відсутній апетит, лікар дозволяє продукти для посилення апетиту - іноді можна і гостреньке-солоненьке дозволити. Важливо забезпечувати щоденний гігієнічний догляд. Як правило, хворий цілком здатний самостійно розчесатися, поголитися, поїсти, просто іноді йому необхідна невелика допомога.

У відновнювальному періоді призначають лікувальну гімнастику, якою необхідно почати займатися під керівництвом інструктора, а потім продовжити заняття вдома.

- Як визначити, коли час звернутися до лікаря?

- Прислухайтесь до себе частіше. У всьому світі всі люди після 40 років регулярно стежать за своїм артеріальним тиском. Що це означає? Необхідно знати свій звичайний тиск. І якщо він час від часу піднімається або знижується, звертатися до лікаря. Лікар призначить курс постійного лікування для стабілізації тиску. Комплексна терапія не тільки відновлює тиск, але і покращує роботу серця. Щоб уберегти себе від інсульту, слід кинути курити, дотримуватися дієти, яка знижує рівень холестерину. Особливо важливо обмежити здобну, жирну і смажену їжу.

Людям із цукровим діабетом також треба бути напоготові і постійно контролювати рівень цукру в крові. До речі, зараз в аптеці можна придбати для цієї мети спеціальні тести. Що стосується алкоголю, то невелика його доза - 20-30 мілілітрів на добу в перерахунку на чистий спирт - цілком допустима. Тобто за добу ви можете випити всього одну чайну ложку коньяку. Саме у такій кількості алкоголь буде корисним для здоров'я. Варіант: накопичити по ложці за місяць і випити у кінці місяця пляшку коньяку, лікарями не вітається, оскільки може призвести до прямо протилежних наслідків.

- А як встати на ноги після інсульту?

- При правильній реабілітації, вже через три тижні 20 відсотків тих, хто переніс інсульт, виходять на роботу. Протягом першого року одужують ще 20 відсотків. Однак у цей самий період може розвинутися і повторний інсульт, що й відбувається в половини пацієнтів. До нього схильні всі, хто переніс його хоча б раз.

Мистецтву жити повноцінно після інсульту можна навчитися на спеціальних курсах для пацієнтів та їх родичів, які діють при багатьох спеціалізованих клініках. Заняття щомісяця для хворих (безкоштовні) покликані запобігти повторному інсульту, а також вирішити цілий ряд життєво важливих проблем: виробити оптимальний режим харчування, рухливості. Знання та навички, отримані на курсах, дають і психотерапевтичний ефект: друзі по нещастю починають спілкуватися, обмінюючись своїм особистим досвідом. І головне - потрібно пам'ятати: з інсультом життя не закінчується, він, як й інші хвороби, боїться оптимістів. Побільше позитивних емоцій, яскравих вражень, щирих посмішок - й інсульт не ризикне підібратися до вас знову!

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК (УКРІНФОРМ).