Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

З претензією на диктат


29.11.2012

Дев'ятнадцятого грудня виповниться рівно рік після підвищення вартості проїзду на внутрішньообласних автомобільних маршрутах на 30 відсотків. Якщо проаналізувати найбільш масові скарги пасажирів за ці «підвищенотарифні» місяці, то можна сказати, що перевезення здійснюються з певною претензією на диктат в тлумаченні вартості проїзду, зупинок тощо. Плюс до цього чомусь утаємничена від громадськості процедура проведення тендерів на перевезення пасажирів. До того ж стосунки між пасажирами та перевізниками в різних районах Дніпропетровщини складаються за схожою схемою. Отже, факти з місця подій.

ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОН
Тут березневий шестиденний страйк жителів Курилівки і Миколаївки, що став відомим усій Україні, на дві третини увінчався успіхом. Саме на скільки створена Петриківською РДА робоча група зменшила підняті ПП «Матеріал-сервіс» (директор Олександр Репетій) чомусь аж на 60 відсотків ціни. Але ініціативна група, обрана на спільному сході двох селищ, угоду про «погоджені» ціни не підписала й досі, бо не має на це повноважень від селищних громад. Про розвиток подальших подій розповідає голова ветеранської організації Миколаївки Борис Козорог:
- «Матеріал-сервіс», щоб утримати високу ціну проїзду, скасував зупинку «Жовтнева» біля мостового переходу на Дніпродзержинськ. Тепер, щоб пересісти на лівобережні маршрутки чи навпаки, люди змушені йти пішки з Польової більше кілометра. Пільг ветеранам праці немає, лише інвалідам. Тому ходимо, щоб зекономити в дві сторони чотири гривні.
Ця найабсурдніша ситуація, коли пасажири не можуть встати там, де була постійна зупинка, добре відома у Петриківці. На запит «Сільських новин» голова робочої групи, заступник голови Петриківської РДА Дмитро Недвига повідомив:
- Ми відслідковуємо ситуацію не лише в Курилівці та Миколаївці, а і в усьому Петриківському районі, звідкіля надходять скарги людей на неякісні послуги перевізників - Чаплинці, Жовтневому, Хутірському, Іванівці, Шульгівці. Вже відновлений рейс з Петриківки до Чаплинки о 17.15. Зупинка біля мостового переходу на Дніпродзержинськ не передбачена паспортом миколаївського маршруту. Його зміна - довга процедура, ми займатися нею не маємо права.
Дійсно, головний документ маршруту узгоджує управління транспорту, зв’язку та дорожнього будівництва Дніпропетровської облдержадміністрації. Але ж Петриківська РДА могла б не «відфутболювати» звернення своїх вісьми тисяч жителів, а бодай переадресувати його в обласну адміністрацію.
- Якби ціну не підняли, то ніякого конфлікту не було б, - впевнений член ініціативної групи з Курилівки Олег Потапенко. - Люди дивуються, чому зупинка, що існувала десятиліттями, раптом «зникла» з паспорта? Чи не тому, щоб люди не мали можливості пересісти на дешевшу міську маршрутку? Через це депутат Курилівської селищної ради Микола Рудяк звернувся із депутатським запитом до управління транспорту, зв’язку і дорожнього будівництва Дніпропетровської ОДА: «Надайте копію паспорта маршруту! Коли відбувся тендер на нього? Які перевізники брали в цьому участь? Чи були присутні громадські організації та селищні голови, як того вимагає закон?» А відповідь отримали таку: «Паспорт маршруту Дніпродзержинськ - Миколаївка  на погодженні в Дніпропетровській облдержавтоінспекції». Довелося депутатам звертатися в обласну ДАІ. Звідтіля відповіли: «Паспорта цього маршруту у нас немає». Темна ніч та й годі! Усі жителі Курилівки і Миколаївки вважають тридцятивідсоткове підвищення вартості проїзду з 19 грудня минулого року справжнісіньким грабунком людей. Бо їздимо щодня, як і раніше, в переповнених автобусах, мов оселедці в банці…Їдучи такою ж за протяжністю дорогою, що й жителі Лівобережжя, де маршрутки перевозять лише сидячих пасажирів, люди платять удвічі вищі ціни. Чому, за що?
Відповіді на ці питання жителі обох селищ, що змушені добиратися до роботи, навчання тощо в нелюдських умовах та й ще за підвищеною ціною, сподіваються таки почути. І повернути давні, вочевидь рентабельні ціни на проїзд.

КРИНИЧАНСЬКИЙ РАЙОН
Розголос про автоперевізницькі події в цьому краї не такий гучний, але схожий. Ось рядки зі звернення до редакції «Сільських новин» пенсіонера Віктора Кобзаря із села Світлогірського, більш відомого як Ганнозачатівка:
«Від Криничок наше село всього за 5 км. Після того, як  «бабахнули» догори на 30 відсотків ціни, водії автобусів стали вимагати 3 гривні за проїзд. Ніхто не міг зрозуміти - за що? Бо навіть за підвищеними 24 копійками за кілометр найдовші сільські 7 км коштують 1,68 грн. Хай ще 20% ПДВ, це буде 2 грн. 01 коп. Лише після повторного звернення в обласну адміністрацію 29 лютого цього року водії ПП «Зігфрід-М» (директор Олександр Мірошниченко) змирилися з двома гривнями оплати. Але половина автобусів перестала заходити в село, оминають нас, бунтарів. Через це люди і на роботу запізнюються, і стовбичать по дві години на зупинках. Чому наша влада пальцем об палець не вдарить, щоб змусити  приватне підприємство обслуговувати пасажирів так, як і раніше? Адже незрозуміло: маршрутки працюють для людей чи ми лише безправне бидло для наповнення їхніх гаманців?»
Чи не правда, характер дій цього дніпропетровського перевізника на криничанському маршруті  схожий з дніпродзержинським на миколаївському? Тут теж «на око» підняли ціни - та нащо ті копійки рахувати! Після цього голова Криничанської райдержадміністрації Юрій Коваль першим «відпасував» скаргу пасажирів навіть не давши дещицю праці своїм підлеглим порахувати - а чому ж замість «законних» 24 копійок за пасажирокілометр тепер виходить аж 43?
Лише 29 лютого 2012 року в.о. начальника управління транспорту, зв’язку та дорожнього будівництва Дніпропетровської облдержадміністрації В. Юрченко повідомив Віктору Кобзарю:
- Вартість проїзду на маршруті «смт. Кринички - Дніпропетровськ» від смт. Кринички до с. Світлогірське, згідно з паспортом маршруту, не перевищує 2 гривні. ПП «Зігфрід-М» попереджений про необхідність дотримання умов перевезення. Якщо в майбутньому водії стягуватимуть вищу плату за проїзд, телефонуйте на «Гарячу лінію» управління транспорту (056)742-87-73 або (056)742-84-57 для вжиття більш дієвих заходів, у тому числі й розірвання договору з перевізником на обслуговування вищезазначеного маршруту. Прохаємо вибачити неприйнятну поведінку окремих водіїв.
Ось така ситуація. Тут теж диво-дивнеє - раніше паспорти дозволяли їхати через давню Ганнозачатівку, тепер - ні. Так і виходить, що папір, хай навіть і з печаткою, сильніший за здоровий глузд, вчасний приїзд на роботу, прибуток автопідприємства і поневіряння пенсіонерів. За Конституцією України людина - найвища цінність, а в житті - паспорт маршруту, який майже неможливо змінити для зручностей людей…               
Транспортними проблемами земляків переймається і депутат Дніпропетровської облради Галина Філімонова. Але її повноважень не завжди вистачає для «розрулювання» дорожніх перипетій.

- У березні, коли «Зігфрід-М» майнув поза селом, до мене звернулося кілька десятків людей - нічим потрапити на роботу в Кринички на восьму ранку… З великими потугами одну маршрутку вдалося повернути, - повідомила «СН» Галина Федорівна. - А щоб усі автобуси йшли через село, людям треба звертатися до облжержадміністрації з проханням внести зміни до паспорта маршруту. Ще й дорогу годилося б відремонтувати… І від інших криничанських сіл у мене ціле море звернень - на дніпродзержинському напрямку був нормальний перевізник, але його витіснило ПП «Матеріал-сервіс». Воно мало користується автостанціями, люди не знають, де зупинка автобуса. Буває, що пускають лише один автобус до міста, а назад людям нічим повернутися, оскільки частину маршрутів відмінили, мовляв, вони нерентабельні. Фактично перевізник позбавляє жителів Криничанщини сполучення з найближчим містом Дніпродзержинськом. Тому ми готуємо подання до Асоціації перевізників України на позбавлення цього підприємства права перевезення пасажирів. Потрібно відкрито проводити тендер на перевезення. Планую особисто вручити голові облдержадміністрації всі скарги людей, а то звідусіль надходять лише відписки.
На обох берегах Дніпра жителі Дніпропетровщини з допомогою депутатів відстоюють своє право на пристойні умови автобусного сполучення. Люди вимагають від державної влади не чогось надзвичайного. Вони хочуть бути почутими, як і було обіцяно.

ЦАРИЧАНСЬКИЙ РАЙОН
З дорожніми перипетіями на царичанському напрямку читачі «Сільських новин» частково знайомі зі статті «Комедія розпочалася з понеділка» за 12 січня цього року. Тут діючий перевізник - ПАТ «ДАТП-11228» (голова правління Анатолій Цибук) - теж «на око» написав таблицю вартості проїзду, тобто навіть «перевиконав» розпорядження Дніпропетровської ОДА. Здається, зовсім нескладно від вартості  квитка з каси автостанції відняти 15% станційного збору для пасажирів, які підсідають по дорозі… Але дирекція АТП чомусь помилилася в нескладній арифметичній дії. І теж, як і колеги, не на користь пасажирів - майже від кожного населеного пункту проїзд став дорожчим іще на 1-2 гривні. Такі заокруглення викликали справедливі нарікання пасажирів. «Збунтувалися» і жителі Китайгорода, з яких, як і з жителів Світлогірського, замість 2 гривень за 5-7 км почали брати три.
- Для тих, хто постійно їздить на роботу, дві зайвих гривні щодня - це велика сума за місяць,- звернулися до редакції Любов Рижова, Лариса Титова, Ніна Трень, - адже зарплати у всіх, хто працює в райцентрі і їздить автобусом, переважно мінімальні.
Систематизувавши всі скарги, наприкінці березня редакція «Сільських новин» надіслала  правлінню ПАТ «ДАТП -11228» (м. Дніпропетровськ) клопотання з описом «негараздів» на маршрутах царичанського напрямку та проханням навести лад в обчисленні вартості проїзду, а також припинити висадки  пасажирів, які відмовляються сплачувати «накручені» ціни. Директор Анатолій Цибук на звернення відреагував, проте не повністю. Таблиці уточненої вартості проїзду, хоча і не у всіх автобусах, таки з’явилися. Щоправда, надруковані вони таким шрифтом, що не кожен і розбере, що й до чого. Незаконні оголошення «мінімальний проїзд 2 гривні» здебільшого зникли, жителі Китайгорода при поїздці до Царичанки зараз сплачують 2 гривні. Але письмово про вжиті заходи редакцію «Сільських новин» Анатолій Цибук так і не повідомив.
Першими із запровадженими уточненнями погодилися водії ДАТП-11228 з Царичанського району (заступник директора Надія Журавель), право яких на працю на цьому маршруті відстоювали свого часу «Сільські новини». А дехто з міських водіїв не ознайомлений з новою таблицею і досі. Нещодавно автор цих рядків при поїздці з Китайгорода  до Дніпропетровська почув від молодого водія маршрутки міського базування: «Платіть  двадцять три гривні!» Чому саме двадцять три, той не знав. Лише дзвінок до дирекції АТП «прив’язав» його до законної 21-ї гривні. При нагадуванні про «засекречену» таблицю вартості проїзду, яка висить в маршрутці, водій лише здивовано поглянув на неї… Та звинувачувати в чомусь новачка на маршруті язик не повертається. Адже згідно з Постановою Кабінету міністрів України від 18 лютого 1997 р. «Правила надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» її п. 145 ч. 11 гласить: «Перевізник зобов’язаний надавати пасажирам достовірну і своєчасну інформацію про найменування зупинок, можливі пересадки, розмір плати за проїзд тощо». А водій згідно з п. 147 має «Виконувати вимоги цих Правил (159 пунктів), Правил дорожнього руху та Правил технічної експлуатації автобусів». Як видно, водієві під час руху на, як кажуть, некосмічних наших дорогах потрібно знати і виконувати вимоги трьох чималих за обсягом Правил! Тож дирекція АТП просто зобов’язана згідно з названим пунктом Правил почепити в салоні зрозумілу і добре видиму пасажирам і водію таблицю вартості проїзду. В першу чергу для безпеки і зручності водія і пасажирів. Але чого нема, того нема…
У селян виникають й інші непередбачувані ситуації. На автостанції Царичанки немає квитків до Глинища, Лікарні (Царичанка), Дробота (Китайгород) тощо. Після звернення  жителів, переадресованих редакцією Царичанській РДА (голова Дмитро Ковальов), остання направила клопотання до Дніпропетровської ОДА про внесення цих зупинок в паспорти маршрутів. Відтоді минає вже півроку, і ніякого результату…
Вузьке місце у стосунках з перевізниками таки вдалося «розшити» Царичанській організації воїнів - інтернаціоналістів «Захист». Ось що повідомив її голова Віталій Шаповал:
- Згідно із Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії соціального захисту» учасники бойових дій мають право безкоштовного проїзду на внутрішньообласних та міжобласних маршрутах. Але ДАТП-11228 придумало обмеження - один пільговик за рейс. Були навіть дикі випадки, коли колишніх воїнів, що мають державні нагороди, висаджували з автобуса, хоча українське законодавство не встановлює ніяких обмежень при поїздці. До того ж держава має відшкодовувати перевізникам вартість проїзду пільгових категорій. Третього вересня делегацію воїнів-афганців в облдержадміністрації запевнили, що кількість пасажирів - пільговиків за рейс ніким не може бути обмежена, а порушників закону притягуватимуть до відповідальності. Прошу ветеранів, які стануть свідками протиправних дій, повідомляти про ці випадки організації «Захист» на адресу: селище Царичанка, вул. 14 Гвардійської дивізії, 9 (приміщення райвійськкомату).
Вочевидь, тридцятивідсоткове підвищення вартості проїзду створило  додаткову соціальну напругу, про що свідчать описані події у Петриківському, Царичанському та Криничанському районах. Чимало людей через це змушені й не думати про роботу в містах. Адже якщо із Царичанського району, де дві третини  працездатних не мають роботи, щодня платити за проїзд до міста і назад 50 гривень, то яку треба мати місячну зарплату? «То нащо ж мені робити - щоб заплатити за дорогу? - справедливо зауважують люди. - Зараз роботи в місті на три тисячі, як раніше, вже немає…» Так і живемо - місячна зарплата зменшується, проїзд дорожчає…
Чимало запитань з цієї статті залишаються без відповіді. Її автор двічі намагався зустрітися з нині в. о. начальника управління транспорту, зв’язку та дорожнього будівництва Дніпропетровської облдержадміністраціїї Володимиром Юшком. Одного разу - у прийомний день, іншого - у призначений обласним чиновником. Насамкінець Володимир Борисович висловився за письмове спілкування. Запитання «Сільських новин»: «Які заходи впливу були вжиті до перевізника ПП «Матеріал-Сервіс», який у березні незаконно на 60% збільшив тариф на маршруті «Дніпродзержинськ-Курилівка-Миколаївка», В. Юшко залишив без відповіді, а на прохання «надати копію паспорта вищезазначеного маршруту» повідомив (скорочено):
- Інформація, яка міститься у паспорті маршруту, є власністю ПП «Матеріал-Сервіс» і може поширюватися у відповідності до диспозиції ст. 7 Закону України «Про доступ до публічної інформації» виключно за згодою підприємства. Відповідної згоди на розповсюдження, надання, копіювання документів, які вказані в інформаційному запиті редакції від 16.10.2012р., від власників ПП «Матеріал-Сервіс» та директора підприємства не отримано.
На ще одне питання «Яка ситуація на маршрутах Криничанського напрямку, які обслуговує ПП «Матеріал-Сервіс», де останнім часом зменшено число рейсів до сіл Володимирівка, Гранітне, Покровка?», надійшла така відповідь:
- Регулярність руху автобусів на маршрутах Криничанського району здійснюється згідно із затвердженими паспортами маршрутів. Автобуси, які працюють на приміських автобусних маршрутах, обладнані системою GPS, що робить неможливим відхилення від маршруту руху.
Вочевидь, численні скарги криничанців на неякісне транспортне обслуговування, які депутат Дніпропетровської облради Галина Філімонова збирається надати очільнику облдержадміністрації, не бачать в управлінні транспорту. Спірним є й твердження, що перелік зупинок на маршруті -«конфіденційна інформація». Це що - графік перевезення бойових ракет? Невже це має бути таємним для громадськості, для потенційних своїх пасажирів?

Григорій ДАВИДЕНКО. Дніпропетровська область.

Управління Укртрансінспекції у Дніпропетровській області:
«Кожен пасажир має право перевірити, чи правильно береться право за проїзд»

Більш конкретно на зазначені питання відповіло Управління Укртрансінспекції у Дніпропетровській області (вул. Курчатова, 8, тел. (056) 726-40-11). Завідувач сектору організації перевезень на наземному транспорті Віктор Іонов повідомив:
- У відповідності з наказом Мінтранспорту та зв’язку України № 278 від 07.05.2010 року перевізник забезпечує водія автобуса копією паспорта маршруту, там є схема та перелік зупинок. У разі звернення до нас про те, що водії ігнорують зупинку, ми перевіримо і надамо відповідь, чи є вона в паспорті маршруту. Перевіримо і дотримання перевізником затвердженого графіку руху на будь-якому маршруті області. Якщо є порушення, у зверненні потрібно зафіксувати дату, час, рейс, свідків. Таблиця вартості проїзду повинна бути у водія автобуса (крім міських автобусів), кожен пасажир має право перевірити, чи правильно береться плата за проїзд, а в разі порушення повинен звертатися зі скаргою до організатора перевезень - Дніпропетровської ОДА. Це визначає ст.39 «Документи, що повинні бути у водія автобуса» Закону України «Про автомобільний транспорт». Якщо порушення неодноразові, організатор перевезень розглядає питання про заміну перевізника на цьому маршруті. А якщо у водія автобуса відсутня таблиця вартості проїзду, є оголошення «мінімальний проїзд 2 гривні» тощо, прохаємо повідомляти про це наше управління з фактажем події: дата, час, місце, рейс, державний номер автобуса, прізвище та ім’я свідка і адреса. Ми перевіряємо і складаємо акт на перевізника і повторно перевіряємо усунення зазначеного порушення.
У разі ігнорування законних вимог згідно зі статтею 60 Закону України «Про автомобільний транспорт» перевізник (не водій) карається штрафом в сумі 1700 гривень.