Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

З турботою про куряче потомство


05.04.2012

Найбільш простий і доступний спосіб виведення курчат, зрозуміло, - під квочкою. Вона і яйця висидить, і курчат потім обігріє, і від хижаків малечу захистить, знайде корм і навчить їх самостійно шукати поживу.

Кращими квочками є кури м’ясо-яєчних порід і безпородні. Інстинкт висиджування яєць проявляється у птиці найчастіше навесні. Кури довше затримуються в гніздах, починають квоктати, стають дратівливими. Вони припиняють нести яйця, у них зменшується розмір сережок і гребеня, оголяється живіт.
Перед тим, як покласти яйця під квочку, необхідно переконатися, що вона не зійде з гнізда. Для цього треба зняти квочку з гнізда і посадити на підлогу поряд із ним. Якщо вона не тікає, значить, її можна саджати на яйця.
Перед цим квочку варто оглянути, чи немає на ній пухоїдів і кліщів. Вони заважатимуть птиці спокійно сидіти у гнізді. Якщо виявили паразитів, припудріть пір’я порошком від комах, а в підстилку насипте попелу.
Саджати квочку на гніздо краще ввечері. Причому робити це краще у так звані «жіночі» дні тижня - середу, п’ятницю, суботу. Виводок пташенят у цьому випадку буває кращим і дружнішим. Окрім того, згідно з народними прикметами, в гнізді повинна бути непарна кількість яєць. Під квочку, зазвичай, у теплу погоду підкладають 15-17 курячих, 5-7 гусячих або 9-11 качиних чи індичих яєць. У холодну пору яєць підкладають удвічі менше.
Щоб правильно відібрати яйця в домашніх умовах, насамперед слід звернути увагу на зовнішні ознаки. Потрібно вибракувати яйця неправильної форми, з дефектами шкаралупи, двожовткові. Для відбору яєць також використовують овоскоп - просвічування (повітряна камера повинна бути в тупому кінці).
Для насиджування придатні яйця, термін зберігання яких не перевищує 5-6 днів. Знесені тиждень тому і раніше використовувати не рекомендується. Зберігати їх слід у темному місці в ящику при +8-12°С (тільки не в холодильнику!) тупим кінцем догори. Якщо яйця зберігаються у лежачому стані, їх необхідно двічі на день перевертати. Такі умови зберігання сприяють хорошому виходу курчат із високою життєздатністю.
Догляд за квочкою у період насиджування визначає кінцевий результат. Її не треба турбувати без особливої потреби, стежити, щоб вона регулярно, 1-2 рази на день, сходила з гнізда поїсти, попити води, зробити коротку прогулянку. Трапляються і занадто старанні квочки, які впродовж кількох днів не піднімаються з гнізд. Таких треба насильно знімати і підносити до корму та води, інакше вони дуже схуднуть і виснажаться.
У день виводу курчат квочка стає неспокійною і взагалі не залишає гнізда. Тож не слід заважати їй виконувати свої материнські обов’язки.
Після вилуплення курчатам треба дати можливість обсохнути під квочкою, а вже потім переносити у тепле місце з температурою 28-30оС. За добу в гнізді потрібно змінити підстилку, заповнити годівниці кормом і водою. Курчата тримаються квочки протягом 30-40 днів.

Півник чи курочка?

Визначити стать добових курчат люди намагалися ще з давніх часів. Зокрема, відомі два старі методи, що дозволяють розділяти жовторотиків на курочок та півників з точністю до 60-65 відсотків. В основі цих простих прийомів лежить розходження в рефлекторних реакціях самців і самок на дискомфортне положення.
Курчат піднімають за шию. При цьому ноги у півника у такому положенні висітимуть рівно опущеними вниз, тоді як курочка намагатиметься підняти їх і зігнути пальці.
При другому способі курчат піднімають за лапки головою донизу. Півник висітиме спокійно, а курочка намагатиметься підняти голівку.