Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

За грибами - на город


15.01.2014

З настанням тепла з’являються перші весняні гриби - зморшки і сморжі, таємничі, незвичайної форми, без звичних трубочок або пластинок. Їхні назви певною мірою умовні. Зморшками називають ті гриби, в яких поверхня шляпки поділена ребрами на більш або менш правильні комірки. У сморжів шляпка сітчаста, мозкоподібна, а у деяких і зовсім складається з пересічених лопатей, тому й називають їх ще лопатниками. І зовсім не обов’язково йти за цими грибами до лісу. Можна виростити їх і на садовій ділянці.
З середини XIX століття зморшки з’явилися у гаях і яблуневих садах Франції та Німеччини - в основному зморшок конічний з подовженою шляпкою і сморж звичайний із закругленою шляпкою.
Зморшок конічний вважається одним із делікатесних грибів. Саме його подають на урочистостях з нагоди щорічних з’їздів американських спеціалістів з грибів - мікологів.
У цього гриба витягнута шляпка, що звужується догори, заввишки 2-8 см, завширшки 1,5-4 см. На її поверхні - сильно виступають пересічені ребра. Колір - бурий, жовтувато-бурий або сіро-коричневий. Ніжка - біла або жовтувата, заввишки 2-4,5 см.
У зморшка звичайного шляпка бура, яйцеподібної або овальної форми, з поперечними і подовжніми складками, що створюють комірки неправильної форми. Ніжка - білувата або жовтувата, всередині порожниста.
До нашого часу дійшли два способи культивування зморшків.
Перший. Весною розкидають серед трави під яблунями шматочки зморшків, зібраних у лісі, поливають ці місця водою, що залишилася від їх промивання, - така вода містить спори грибів. Місця посадок засипають попелом, а восени прикривають шаром опалого яблуневого листя, листям дрібнолистих порід дерев (наприклад, берези) або шаром соломи. Наступної весни накриття з листя чи соломи обережно знімають, залишаючи його тонкий шар для захисту грибниці від пересихання. Зазвичай за два тижні після цього з’являються перші зморшки. Грибні врожаї з цієї «плантації» будете збирати кілька років.
Другий. Зморшки вирощують і на звичайних грядках.. Навесні на них так само, як вказано вище, розкидають шматочки грибів. А восени грядку розпушують і закривають шаром відходів яблук, що залишилися від приготування соків, джемів. Було помічено, що такі відходи сприяють розвитку і плодоносінню зморшків. На зиму грядки прикривають листям, навесні накриття знімають.
Обидва способи можуть випробувати грибники-любителі, оскільки вони не потребують жодних затрат. В експерименти можуть бути внесені ті чи інші зміни, виходячи з кліматичних та інших умов.