Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

За календарем ще зима


26.01.2012

Хоча насправді погода за вікном не дуже нагадує про колишні лютневі морози і заметілі. Їх не було ні в грудні, ні в січні. Та тільки одній матінці-природі відомо, що принесе нам лютий. Добре, якщо сипоне сніжком. Тоді на присадибних і дачних ділянках слід обов‘язково провести снігозатримання, що послужить навесні джерелом цілющої вологи.

ДЛЯ БІЛЬШОСТІ людей, по-справжньому закоханих у землю, вже у лютому розпочинається новий сезон. Вони починають активно готуватися до напруженої пори на городі і в саду: активно цікавляться досвідом колег, пізнають ази аграрної науки.  
У теплі сонячні дні треба уважно оглянути плодові дерева, і насамперед яблуні. Усі вцілілі на них листки і засохлі плоди, в яких можуть зимувати шкідники саду, потрібно зняти і знищити. Якщо погода дозволяє, то в лютому вже можна проводити санітарну обрізку дерев. При різких коливаннях денних та нічних температур на плодових деревах нерідко лопається кора - у результаті виникають морозобоїни. Обережно постукайте по стовбуру дерев’яним молотком - у місцях, де кора відійшла, звук буде глухим. Відсталу кору можна прибити цвяхами з широкими капелюшками. Навесні вона приросте, і рани на дереві не буде.
Пропарюють раніше заготовлену землю для кімнатного овочівництва. Виготовляють торфоперегнійні і перегнійно-грунтові горщечки, кубики, паперові стаканчики, плетуть солом’яні або очеретяні мати для парників.
Вже зараз треба відсортувати насіння, залишаючи для сівби найкраще, повновагове, без ушкоджень. Врожай овочів на ділянці може бути набагато вищий, якщо насіння відкалібрувати, протруїти, загартувати, змінюючи температурний режим. Перевіривши насіння на схожість (для цього достатньо висіяти кілька зернин), можна приступати до посіву розсади для утепленого, а потім і відкритого ґрунту. Також час висівати насіння однорічних квітів. Адже чим раніше ви це зробите, тим швидше вони потішать вас своїм цвітом.
У лютому закладають на світлове пророщення бульби ранньої картоплі, висівають на розсаду насіння ранньої і цвітної капусти, селери, ранніх помідорів. А ще є час “посіяти” насіння на паперові стрічки.
А найбільш нетерплячі наприкінці місяця під час відлиги, у так звані “зимові вікна” на проталинах по мерзлій землі висівають редиску, ранній горох, салат, щавель, кріп та інші зеленні культури.
Весна не за горами - добрі господарі закінчують ремонт техніки, парників і теплиць. Ремонтують і закуповують відсутній інвентар, необхідні органічні та мінеральні добрива, перевіряють стан системи поливу на городі, продовжують збирати попіл – цінне натуральне добриво, купують пестициди для боротьби зі шкідниками і хворобами, оглядають ловчі ями і знищують медведку. Ремонтують і дезінфікують тару. Чистять і фарбують інвентар, підготовляють плівку для весняних теплиць. Запасаються матеріалом для захисту насаджень від весняних заморозків.
У теплиці та кімнаті проводять вигонку зелені. Регулярно перевіряють закладені на зберігання картоплю, овочі, цибулинки і бульбокорені квітів.