Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

За ліками - на город


16.06.2011

Горох
Цей білковий чемпіон у своєму складі має також найважливіші амінокислоти: цистин, лізин, триптофан, метіонін. Багатий горох і на аскорбінову кислоту (вітамін С), є в ньому і каротин. Особливо корисний зелений горошок.
Збалансованість біологічно активних поживних і вітамінних компонентів ставить горох у ряд особливо цінних дієтичних продуктів при ниркових та печінкових захворюваннях. Наземна частина рослини у вигляді настою діє як сечогінний засіб. Є дані про ефективність настою при нирковокам’яній хворобі, так як при використанні препаратів протягом місяця великі камені перетворюються на «пісок» і виводяться з організму. Сечогінний ефект обумовлений підвищеним вмістом калію в зелених частинах гороху. При гнійничкових захворюваннях шкіри (фурункули, карбункули) припарки з горохового борошна сприяють швидкому визріванню і розм’якшенню запалених ділянок.
Лікувальне горохове пюре готують так: зелений (недозрілий) або жовтий (дозрілий) горох варять у рівній кількості води до розтріскування шкірки, потім подрібнюють товкачиком в ступці. Людям із хворобами печінки пюре солити за смаком, з хворими нирками - солі не додавати. Вживати 2 рази на тиждень (частіше вживання недоцільне, так як пюре швидко приїдається).
Настій наземної частини. Надземну частину рослини до цвітіння (після цвітіння препарат менш ефективний) зрізати, подрібнити і залити окропом із розрахунку 2 ст. ложки трави на 1-1,5 склянки окропу. Настоювати 30 хв. Після проціджування вживати по 2 ст. ложки перед їдою.
Припарки з горохового борошна. Сухе насіння гороху очистити від зовнішньої оболонки, ретельно подрібнити (краще товкачиком у ступці) і перед вживанням заварити рівною кількістю крутого окропу, перемішуючи. У гарячому вигляді, злегка охолодивши, щоб не обпектися, припарку наносити на хворе місце, яке потім накрити вощеним папером, ватою і, зав’язавши бинтом, залишити на 4-5 годин.
Часник
На переконання багатьох травознаїв, ця рослина лікує найтяжчі захворювання, навіть онкологічні. Так, на останній стадії раку ліки з часнику припиняють ріст пухлини. Готують їх так: кип’ятять 0,5 л молока, потім кладуть туди одну середньої величини головку часнику, нарізавши на маленькі шматочки. Часник має прокипіти в молоці 1-2 хв., не більше. Ліки проціджують і дають пити хворому по 50 мл через кожні півгодини.
Надзвичайно корисні і стебла молодого часнику: в них у значній кількості міститься йод. А ця речовина, як відомо, лікує щитовидну залозу, зі станом якої пов’язаний імунітет людини.
Проте тим, у кого підвищена кислотність, часником не слід зловживати, оскільки він подразнює слизову оболонку шлунка. Цим людям, щоб добре себе почувати, потрібно їсти зелену цибулю.
Картопля
Особливу цінність має свіжа картопля. Сік, вичавлений з неї, допомагає при виразці шлунка. А ще він лікує запалення мозкової оболонки (менінгіт). У цих випадках ефекту зцілення можна досягти, якщо випивати хоча б двічі на день по 50 г картопляного соку.
Буряки столові
Саме зараз, проріджуючи ці рослини, додавайте видалену зелень до салатів. Виявляється, корисні не лише коренеплоди буряка, а і його стебла - вони лікують коліти, запалення кишечника, закрепи.
Соняшник
Найбільша цінність цієї рослини - насіння. Однак варто звернути увагу і на її листя, квіти. Саме листя вживають при знесиленні. Його можна відварити з розрахунку: 1 ст. ложка на склянку окропу або вичавити сік. Надзвичайно корисні й пелюстки. Вони допомагають навіть при онкологічних захворюваннях. Чоловікам рекомендують вживати пелюстки соняшнику при імпотенції. Зазвичай для цього вичавлюють із них сік, який п’ють по 1 ч. ложці. При цьому слід обов‘язково зважати на кислотність. Якщо вона у вас підвищена, пийте не більше 1 ч. ложки.