Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«За що нас ганяють по колу?»


10.07.2013

З часом енергетика України поступово осідає на приватному березі української економіки. Дніпропетровщина, звісно ж, не пасе задніх і в цьому процесі. Однак стверджувати, що у краї приватизація покращила якість послуг, що надаються енергетиками, на жаль, не доводиться. Бо таки чимало матеріалів надруковані в нашому виданні щодо проявів небачених раніше засобів впливу монополістів стосовно «видобування» коштів у споживачів, ігнорування їхніх законних прав і т. п. Про цілий «букет» недобрих нововведень йдеться і у зверненні нашого читача пенсіонера Миколи Мирного з села Волоське Дніпропетровського району:

- Шановна редакціє! Передплачую «Сільські новини» вже п’ятнадцять років. Звертаюся за роз’ясненням щодо правомірності дій надавачами послуг. Зараз у нас переукладають договори на постачання електроенергії. І починається - давай копії паспорта, коду, техпаспорта на будинок, довідку про склад сім’ї, право власності і т. п. На якій підставі з нас вимагають копії цих документів? Адже усі мої дані в Дніпропетровському РЕМі є. Ще з часу укладення попереднього договору. Навіщо їм іще одні копії, чи є зайве місце? Пролонгуйте їх і все. І так не лише з договорами на електроенергію - те ж саме відбувається з газовими договорами, з водозабезпеченням. Залисюй хтозна-чого лоба, біжи селом, шукай ксерокс, плати. Не знайшов - їдь до міста… І вози папірці в кожну інстанцію, а їх ой-ой скільки! За що нас ганяють по колу? Я телефонував до Дніпропетровського РЕМу, прохав пролонгувати документи. У відповідь почув: «Якщо Ви такий розумний - їдьте до головного офісу на Запорізькій, 22, хай там дадуть дозвіл!» І кинули слухавку… Отакі «увага» і «повага» до ветеранів праці, дітей війни. Мені 76 років, я ще поїду, зберу папірці, постою в довжелезній черзі… А як бути людям, котрим подібне не під силу? А молоді, у яких робота і маленькі діти? Навіщо це знущання?
А з розрахунковими книжками оплати електроенергії все навпаки - зовсім перестали їх видавати. Аякже - хазяїни, що хочуть, те й роблять… Замість звичних для всіх книжок носять якісь куценькі папірці, де написано - заплатити до такого-то числа скільки-то. За півроку їх принесли… всього тричі. Тобто на момент вручення інколи вже є підстави, погрозливо надруковані в папірцеві - припинити електропостачання… Враження таке, наче комусь вигідно, щоб ми не сплачували спокійно щомісяця за електроенергію, а тремтіли в очікуванні грізних «повідомлень-попереджень». До того ж для оплати беруть середні показники за попередній місяць. А як можна це робити, коли в березні холодно і довга ніч, а в квітні тепло і ніч коротша? А восени - навпаки. До того ж на пошті за оплату стали додатково стягувати 1 гривню 80 коп. Чому з нас, а не з «Дніпрообленерго»? Чому його працівники не приїжджають двічі на місяць в село, як газівники і водопостачальники, і не приймають платежі на місці?

Доволі ґрунтовний опис створених енергетиками штучних проблем, які доводиться долати селянам для отримання монопольного товару, наводить наш читач. Разом з ними він висловлює абсолютно слушні пропозиції по їхньому вирішенні. Які, безперечно, підтримує переважна більшість усіх наших читачів. «Сільські новини» переадресували листа комерційному директору ПАТ «ДТЕК «Дніпрообленерго» Юрію Паршину. Ось що він відповів (скорочено): 
- Для укладення договору на постачання електричної енергії споживач має надати енергопостачальнику наступні дані:
1) у разі зміни власника об’єкта - копії паспорту, ідентифікаційного коду, документа на право власності, пільгового посвідчення;
2) у разі укладення договору на новий об’єкт - копії паспорту, ідентифікаційного коду, документ, що підтверджує виконання технічних умов.
Укладення договорів має проводитися із урахуванням вимог законодавства України.
З відповіді комерційного директора «Дніпрообленерго» видно, що в разі переукладання договору на постачання електроенергії за незмінності власника будівлі і самого об’єкта електропостачання, ніякі копії документів не потрібні. До того ж, за інформацією енергетиків, з 2007 року електронна база даних товариства оновлена, всі копії довідок споживачів у ній є. Та РЕМи почасти ігнорують їх. Вочевидь, це створює чимало незручностей людям. Молодь не має часу на подібні походи за копіями документів, старше покоління замість заслуженого відпочинку ганяє світом з папірцями непокращеними нашими дорогами…
Простежується певна неузгодженість вимог до споживачів - у дирекції «Дніпрообленерго» вони, як кажуть, цілком притомні. Тож і РЕМам на місцях необхідно дослухатися до них і при переукладанні договору за незмінності ситуації нічого зайвого не вимагати зі своїх партнерів. А за досвідом далеко не треба й ходити. Приклади доброї партнерської співпраці на Дніпропетровщині вже є - у спорідненій газовій галузі.
- Коли ми переукладаємо договір зі споживачем, - розповіла «СН» старший майстер обліку газу Царичанського УЕГГ Тетяна Козина, - і коли немає змін, то ніяких копій документів не просимо.
Ось як поважно можна ставитися до людей. Чом не приклад для наслідування?

АБОНЕНТСЬКІ КНИЖКИ ПОВИННІ ВИДАВАТИСЯ
Неодноразово наша газета порушувала і проблему неправомірного припинення видачі громадянам абонентських книжок по оплаті за електроенергію. Як показує практика, значна частина жителів Дніпропетровщини змушена через це щороку витрачати біля 5-ти мільйонів гривень на купівлю абонкнижок в комерційних структурах. Є ще й моральний бік справи - енергомонополіст із мільйонними прибутками «не знаходить» мізерних для нього 5-ти мільйонів і змушує сотні тисяч мешканців Дніпропетровщини гаяти власний час і кошти на пошук способів оплати наданого їм монопольного товару. Та ще й платити за пересилання коштів монополіста «Укрпошті»… Таким чином ПАТ «ДТЕК «Дніпрообленерго» перекладає власні обов’язки на плечі партнерів, в т.ч. пільговиків. Які не можуть розібратися в хитросплетіннях мініатюрних повідомлень-попереджень, що почасти… навіть не доходять до адресата!
За роз’ясненням щодо правомірності ситуації з оплатою за електроенергію «Сільські новини» звернулися до відділу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ) у Дніпропетровській області. Його начальник Дмитро Трифонов повідомив у червні (скорочено):
- Взаємовідносини між громадянами (далі - споживачами електричної енергії) та енергопостачальниками регулюються Правилами користування електричною енергією для населення, затвердженими постановою КМУ від 26 липня 1999 року за № 1357 (зі змінами). Відповідно до п. 3 ПКЕЕН споживання електроенергії здійснюється на підставі договору про користування електроенергією між споживачем і енергопостачальником, що розробляється останнім згідно з типовим договором (додаток 1 до ПКЕЕН). Згідно з п. 22 ПКЕЕН оплата спожитої електричної енергії може здійснюватися: за розрахунковими книжками; -за платіжними документами, які виписуються енергопостачальником; -за карткою попередньої оплати.
Порядок та форма оплати спожитої електроенергії визначаються у договорі. Таким чином, підписуючи договір, споживач має право визначати порядок та форму оплати. Відповідно до п. 40 ПКЕЕН енергопостачальник безоплатно видає бланки типових договорів, розрахункові книжки з бланками квитанцій або платіжні документи.
Як роз’яснює НКРЕ, або «прокурорський нагляд» у сфері енергетики, саме споживач визначає прийнятний для нього спосіб оплати електроенергії. А в разі відмови в гарантованому державою способі оплати він може звернутися до цієї організації (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Московська, 17 А) чи до суду за захистом свого порушеного права. Мабуть, і представникам громад у виконавчих та державних кріслах Дніпропетровщини годилося б призупинити перебування у незворушній олімпійській нірвані і побачити доволі чималу для виборців проблему. І бодай пальцем поворушити для її якнайшвидшого вирішення на практиці.

НОВІ ІНІЦІАТИВИ
Варто зазначити, що після отримання звернення «Сільських новин» «Дніпрообленерго» доручило керівництву Дніпропетровського РЕМу з'ясувати на місці всі висловлені претензії. Тож останнє зустрічалося у Волоському з місцевою радою ветеранів і Миколою Мирним. З частини проблемних для жителів села питань досягнуто певного компромісу. Ось що про це й інше розповідає заступник начальника Дніпропетровського РЕМу Роман Мельников:
- Так, є проблема - у нас не вистачає персоналу для перевірки показників приладів обліку та своєчасного вручення квитанцій жителям Дніпропетровського району. Ми знайшли вихід - пишемо листи усім сільським головам з проханням підшукати нам надійних працівників. Які могли б, уклавши договори і знаючи людей у селі, вручати наші платіжні документи, щоб це не викликало ніяких підозр. Дніпропетровський РЕМ виступив з ініціативою пілотного проекту щодо виїзду наших співробітників у села для приймання платежів двічі на місяць. Зараз цю пропозицію вивчає дирекція ПАТ «ДТЕК «Дніпрообленерго». В разі її схвалення ми одразу налагодимо цю роботу. Розглядаємо і такий варіант оплати - надання людям надрукованих реквізитів замість абонентських книжок. А по мобільному телефону споживачу щомісяця приходитиме СМС-повідомлення, в якому вказуватиметься сума платежу. Треба лише перенести цю суму на реквізити і оплатити. Так ми будемо закривати увесь розрахунковий період, а по абонентських книжках не всі платять своєчасно і в повному обсязі. Хоча дійсно старше покоління платить найбільше і у нього найменше різних проблем.
Найприйнятнішою з цих ініціатив, поза сумнівом, є намір Дніпропетровського РЕМу приїжджати двічі на місяць у кожне село району і приймати платежі за електроенергію. Та навряд чи сподобається дніпропетровським ветеранам ідея отримання повідомлень з сумою платежу за допомогою мобільних телефонів. Далеко не у всіх вони є, а коли й є, то не так просто немолодим очам побачити необхідну інформацію. До того ж вона може суттєво відрізнятися від показників лічильника. І її треба записувати на мізерний якийсь клаптик паперу, який може дуже легко загубитися…
Відкритим залишається питання - для чого енергетикам вигадувати власний велосипед? Навіщо усі ці складнощі, щомісячна біганина під кожну хату, папірці, есемески і т. п? Дивно, що «Дніпрообленерго» не бачить гідного виходу з глухого кута, у який воно само себе заштовхало. Для своєчасного отримання платежів за електроенергію потрібно зовсім небагато - сучасний підхід. Тобто бодай символічна, давно апробована в подібних стосунках мо-ти-ва-ці-я партнерів! І довіра до них. Спочатку необхідно видати усім споживачам абонентські книжки. Далі теж нескладно - якщо впродовж року не було затримок з оплатою - отримуєш дивіденди у вигляді місячної проплати за електроенергію чи щось подібне. Поза сумнівом, цей захід одразу збільшить число сумлінних платників і грошові надходження. А кошти, як показують щорічні підсумки діяльності енергетиків, для цього вже є. Давно пора розірвати і випрямити зачароване енергетичне коло, по якому досі змушені ходити жителі Дніпропетровщини. Випрямити перш за все для користі самих енергетиків. Хто допоможе їм у цьому?

Григорій ДАВИДЕНКО.