Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

За це воювали


16.05.2013

Чудового теплого весняного дня 8 травня напередодні свята Перемоги в місті Новомосковську Дніпропетровської області було урочисто відкрито і освячено оновлену присоборну площу біля Свято-Троїцького собору, возвеличеного до символу духовності нашого народу у відомому романі «Собор» видатного класика української літератури XX століття Олеся Гончара.

На цьому святому місці зібрались сивочолі ветерани минулої війни, наші переможці, щоб почути слова подяки особисто від губернатора області Дмитра Колєснікова. Тут же встановлено пам’ятний знак до дня визволення міста Новомосковська від німецько-фашистських загарбників.
- Задум реконструкції собору і встановлення пам’ятного знаку виник давно, – сказав Герой Радянського Союзу Микола Тимофійович Невпряга, який 22 роки очолював Новомосковську ветеранську організацію.
Військовий зв’язківець, Микола Невпряга, як і інші ветерани, залишається зв’язківцем для двох поколінь: сучасного і того мужнього, фронтового, яке своєю волею до перемоги здолало такого сильного і жорстокого ворога.
Ветерани – часті гості новомосковських шкіл.
31 зустріч зі школярами провів 92-літній ветеран Великої Вітчизняної війни Володимир Лисенко. Родом із села Стрижівка Вінницького району, він на другий день війни командував взводом, був розвідником, артилеристом. Під Сталінградом 5,5 місяців очолював розвідку артполку, який сам формував і сам ним командував.
- Коли я зустрічаюсь зі школярами, я сам живу, то згадую свою молодість, - ділиться ветеран. - У мене близько 30 орденів і медалей. Діти часто питають, за що вам стільки нагород? Ми не думали про нагороди, а думали про вас,- говорю.
- Як, про нас?- дивуються діти.
- Ми знали, що вам треба буде жити, нашим дітям, онукам. За це воювали.

Яна ГУДЕНКО.
На знімках автора: фронтовик Володимир Євдокимович Лисенко розповідає про свої воєнні дороги.
Герой Радянського Союзу Микола Тимофійович Невпряга.
Пам’ятний знак до Дня визволення Новомосковська.