Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Забобони і заборони: вірити чи ні?


26.04.2012

Кожна жінка, яка чекає на появу малюка, змушена вислуховувати численні поради від рідних і близьких, а іноді - від зовсім незнайомих людей. Серед таких порад найбільше заборон. Не роби, не ходи, не дивись, не їж. Як тут з'ясувати, які з цих настанов виправдані «з медичної точки зору», а які - просто данина віруванням наших прабабусь. Розібратись все ж можна. Давайте спробуємо пригадати заборони, які найчастіше зустрічаються, і розкласти все по полицях, відділивши зерно від полови.

Якщо жінка під час вагітності в'яже, то дитина може заплутатись у пуповині...
Цей забобон, як і інші давні повір'я, базується на метафорі: заплутана нитка — заплутана пуповина. Наші бабусі вірили і в інші подібні речі — наприклад, в те, що якщо вагітна їла червоні ягоди, дитина повинна народитись рум'яною, а якщо вона їла рибу — то німою. Зараз ми вважаємо це вигадкою. А ось повір'я про в'язання, в основі якого лежить аналогічний «композиційний принцип», дивом збереглось до наших днів. Звісно, з точки зору медицини таке повір'я нічим не обумовлене. Так що в'яжіть на здоров'я! А ось у повір'ї про червоні ягоди і рибу є раціональне зерно, адже червоні ягоди, особливо полуниці-суниці, а також риба та інші морепродукти є досить сильними алергенами. Надмірне споживання цих продуктів може призвести до формування у плоду сприйнятливості до різного роду алергічних реакцій.
Оточуючі не повинні відмовляти вагітній жінці, коли вона просить щось їстівне, інакше у неї будуть важкими пологи, а на того, хто відмовив, посипляться нещастя...
Якій майбутній мамі не сподобається таке повір'я!? І справді, помічено, що мудрий організм під час вагітності сам підказує жінці, чого не вистачає її майбутньому малюкові. Однак потрібно пам'ятати, що забаганки, які стосуються їжі, можна задовольняти у першому триместрі, оскільки в цей час змінюється смак: через токсикоз вагітній на деякі продукти не хочеться навіть дивитися. У другому і третьому триместрі симптоми раннього токсикозу проходять і настає час обмежень у їжі і споживанні рідини. Що ж стосується тієї людини, котра відмовила майбутній мамі не через скупість, а піклуючись про її здоров'я, то такий вчинок можна тільки похвалити.
До того часу, поки живіт не стане помітним, не можна нікому розповідати про вагітність, за винятком батька дитини...
Це давнє повір'я існує у багатьох народів. Колись існувала ціла «система» обрядів, які допомагали жінці втаємничити вагітність від злих духів, які тільки й могли нашкодити ще ненародженому. Сучасні психологи радять в окремих випадках (при загрозі переривання вагітності) і справді не розголошувати новину про очікування дитини. Справа тут не в «нечистій силі» — просто самовільне переривання вагітності найчастіше відбувається у першому триместрі, і якщо таке нещастя трапиться, розпитування оточуючих, які знали про вагітність, можуть травмувати жінку.
Нікому не можна розповідати про дату очікуваних пологів, тоді вони пройдуть легко і без ускладнень...
Звичай приховувати день пологів теж древній. Як і попередній, він є у багатьох народів; його походження також пов'язане з наміром вберегти дитину і матір від злих духів. Тому і вважалось, що «таємні» пологи проходять легше, ніж ті, про які знають родичі і друзі майбутньої мами. Однак деякі сучасні жінки дотримуються цього повір'я з іншої причини: в останні тижні і дні перед пологами майбутніх мам іноді дратує, коли оточуючі раз по раз допитуються, коли вона нарешті народить.
До пологів не можна купувати дитячі речі
Ця давня заборона також має містичне походження: вважали, що коли одяг приготувати зарання, то він вже буде «зайнятий» і належатиме не майбутньому малюкові, а якимось потойбічним силам, і дитині він вже не дістанеться. Навряд чи сучасним жінкам варто дотримуватися цієї незручної традиції. Тільки уявіть собі, скільки клопотів у вас з'явиться після народження малюка! Чи до покупок тоді вам буде? Якщо ж ви все-таки не хочете купувати речі для дитини заздалегідь, то, принаймні, поцікавтеся асортиментом дитячих товарів, з'ясуйте, що, де і скільки коштує. А після народження малюка попросіть у родичів зробити покупки.
Вагітну не можна малювати або фотографувати, інакше розвиток дитини зупиниться, як зображення на портреті
Це марновірство, у якому немає ні крихти істини. Навпаки, вагітну жінку можна й навіть потрібно фотографувати й малювати, адже в цей період життя вона така гарна! Варто пам'ятати, що шансів сфотографуватися в невагітному стані набагато більше, а вагітність триває лише дев'ять місяців. Ще одним аргументом проти цієї заборони можуть бути долі багатьох зірок шоу-бізнесу й фотомоделей, які регулярно позували перед фотокамерою під час вагітності й народили здорових малят.
Вагітній не можна дивитися на виродків і взагалі на все потворне: це може позначитись на розвитку дитини. Не можна також дивитися на пожежі (і навіть просто на вогонь), бути присутнім на похоронах і взагалі дивитися на небіжчиків. Навпаки, якщо вагітна буде часто дивитися на щось гарне, дитина народиться гарною, здоровою
Щодо зовнішності маляти зі стовідсотковою впевненістю можна сказати, що всі особливості зовнішності, як ось: форма носа, розріз очей, розмір губ і колір волосся та чимало інших ознак — закладаються на самому початку дев'ятимісячного шляху й визначаються тими генами, які одержить маля від мами й тата. Закласти привабливі риси характеру, напевно, можливо починаючи з найперших хвилин внутрішньоутробного існування дитини. Цьому буде сприяти гарний настрій мами, її внутрішня гармонія, якої вона може досягнути, насолоджуючись прекрасним. Але якщо майбутня мама, перейнявшись ідеями перинатального виховання, починає слухати класичну музику, у той час як звичайно слухала естрадну, і ці прослуховування не приносять їй особливого задоволення, то не варто займатися цим заради слова «треба».
Вагітній не можна їсти яйця із двома жовтками або «подвійні» плоди (наприклад, дві зрослі морквини). Від цього може народитися двійня
Поява двійні або трійні зовсім не пов'язане з характером харчування. Кількість малят, які з'являться в родині, залежить від того, скільки яйцеклітин запліднилося. Після зачаття ні харчування вагітної, ні інші фактори вже не впливають на те, скільки дітей має виносити жінка. Можливість народження в родині близнюків передається спадково.