Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Заготівлі: смачне лечо


28.08.2018

Лечо по-козацьки
6 кг помідорів, 5 кг зеленого болгарського перцю, 500 г моркви, головку часнику, 2 ст. л. солі, 75 мл 9% оцту, 200 г цукру, 125 мл  олії, стручок пекучого червоного перцю, зелень петрушки і селери - за смаком.
Приготування: помідори та моркву пропустити через м’ясорубку, часник, зелень і гіркий перець дрібно нарізати, все перемішати і поставити на вогонь. Зменшити після закипання, варити 15 хвилин. Викласти в суміш болгарський перець, нарізаний скибочками, дати закипіти і варити 45 хвилин. За 15 хвилин до закінчення варіння влити оцет. Розкласти гарячим по стерилізованих банках, закатати і накрити на добу до охолодження.
Лечо «Пальчики оближеш»
4 кг помідорів, 5 кг перцю, склянка цукру, 2 ст. л. солі, склянка олії, 2 ст. л. 9% оцту.
Приготування: помідори пропустити через м’ясорубку, перець розрізати вздовж на 6-8 частин. Отриману томатну масу вилити в каструлю, додати цукор, сіль і поставити на вогонь. Після закипання покласти в каструлю перець і олію, довести до кипіння і варити 30 хвилин. Зняти з вогню і влити оцет, розкласти по стерилізованих банках і закатати. 
Лечо без оцту
2 кг перцю, 3 кг помідорів або 2 л томатного соку, 2 великих морквини, 2 ст. л. солі, 3 ст. л. цукру, 10 гвоздичок, 2-3 стручки гіркого перцю, 300 г часнику, 10 горошин запашного перцю.
Приготування: помідори зі знятою шкіркою пропустити через сито або подрібнити блендером. Перець нарізати смужками. Моркву натерти на крупній тертці. Все перемішати, додати сіль, цукор, спеції, поставити на вогонь і довести до кипіння. Варити після закипання 5-10 хвилин. Розкласти гарячим по стерилізованих банках, прикрити кришками і стерилізувати: літрові банки – 10 хвилин, 3-літрові – 20 хвилин. Закатати.
 
Лечо гостре
3 кг солодкого перцю, 3 кг цибулі, 4 кг помідорів, ст. л. паприки, сіль, гострий червоний перець - за смаком, оливкова олія для смаження.
Приготування: цибулю нарізати кільцями, перець - широкими смужками. З томатів зняти шкірку і нарізати скибочками. Цибулю пасерувати на оливковому маслі до прозорості, зняти з вогню і додати паприку і ст. л. води. Поставити на вогонь, проварити 5 хвилин, додати перець, зменшити вогонь до середнього і тушкувати 10 хвилин. Додати помідори і тушкувати, помішуючи, на середньому вогні 5-10 хвилин. Зменшити вогонь до мінімуму, посолити, насипати гострого перцю і тушкувати під кришкою ще 10 хвилин. Розкласти по банках, закатати. 
Лечо по-болгарськи (без оцту)
1 кг солодкого перцю, 1 кг томатного пюре, 2 ст. л. цукру, ст. л. солі.
Приготування: різнобарвний перець нарізати на широкі смужки або на квадратики. Пюре зі свіжих помідорів (пропущених через м’ясорубку або подрібнених у блендері) уварити в 2-3 рази. Додати сіль, цукор, нарізаний перець і варити 20-30 хвилин, помішуючи. 
Закатати у стерилізовані банки. 
 Лечо гостре з кабачків
3 кг кабачків, 100 г часнику, 6 солодких перчин, стручок гіркого перцю, 1 л томатного соку, 2 ст. л. солі, 1 склянка 9% оцту, 1 склянка цукру. 
Приготування: часник, солодкий і гіркий перець пропустити через м’ясорубку, залити томатним соком, додати сіль, цукор, оцет, добре розмішати і варити 10 хвилин. У томатну суміш викласти кабачки і варити все ще 20 хвилин. Розкласти гарячим по стерилізованих банках, закатати.
 
Надіслав Іван КОСТИРЯ,
Полтавська область.