Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Захистіть від свавілля газівників!


09.08.2017

Років зо два тому я вже звертався до редакції стосовно свавілля Криничанського газового господарства. Тоді взимку його працівники взялися терміново знімати на перевірку газові лічильники, ставлячи замість них байпасне з’єднання та не надто поспішаючи з їхнім встановленням після перевірки. А вже після встановлення горезвісних лічильників «ощасливили» споживачів захмарними платіжками за спожитий газ. Та й вибракуванням лічильників не гребували, відносячи до несправності навіть облущену фарбу, яка,            

на їхню думку, впливала на роботу лічильника.

 
А нещодавно ця винахідлива бригада без попередження перекрила постачання газу в селі Семенівка, аргументуючи це перевіркою трубопроводу газопостачання, проводячи побудинковий обхід домогосподарств та «радувала» споживачів газу, які добросовісно сплачували за спожитий газ, пломбуванням кранів, придумуючи різні причини.
Завітавши до мого будинку, вони опломбували кран котла опалення, бо треба його узаконювати.
Кілька років тому я, замість АГВ-80 встановив інший котел без будь-яких змін трубопроводу газопостачання, тобто на штатне місце. Перший запуск після встановлення був проведений у присутності працівника газового господарства В.Бойчинюка, який перед запуском котла системи опалення перевірив герметичність з’єднання газопроводу та наявність тяги в димоході, виписавши акт перевірки останнього. І тепер мене змушують «узаконювати» цей котел при наявності лічильника! Та ще й говорять, що  коштуватиме «це й не надто дорого, вього-на-всього 1200 гривень». Та за ці кошти можна зареєструвати два легкові авто!
Оце вже дійсно вміють робити гроші з повітря. Я б ще зрозумів ці вимоги, коли б не було лічильника і, можливо, заміна приладу споживання могла призвести до зміни кількості споживання газу. А так самі  придумують інструкції, приписують штрафи.
Я не можу зрозуміти, якими ж людьми треба бути, (за совість і порядність навіть згадувати не будемо), щоб отак обдирати своїх односельців, таких же громадян, як і вони самі, вишукуючи різні причини для штрафів, відбираючи в людей останню копійчину заради збагачення монополіста газопостачання, заради нікчемної премії, начебто недоїдків з барського столу.
Скоро дійде до того, що ця весела бригада буде ходити по хатах і запитувати: «А чим ви підпалюєте газову плиту? Сірниками?!» Та ви що! Це ж порушення нещодавно прийнятої нами нової інструкції. Тільки запальничкою! З Вас штраф 1000 грн. А якщо взнають, що запальничкою, то тоді будуть говорити, що запалювати треба тільки сірниками, і все одно штраф. Уявляєте, які шалені надходження монополісту-олігарху! А можливо, це така своєрідна подяка газопостачальної компанії за добросовісну і своєчасну сплату за спожитий газ, який і так, м’яко кажучи, дуже не дешевий. Якби ще й якість газу відповідала ціні.
До яких пір в Україні буде існувати монополія олігархату на постачання енергоносіїв?! В цивілізованому світі це називається картельною змовою.
В країні створено антимонопольний, антикорупційний і ще безліч тих «анти», від яких, на мою думку, аж ніяких відчутних  змін не видно. Але найкраще працює «Антинародний клан олігархів», обдираючи й без того не надто заможних українців.
Нам давно вже обіцяють «покращення», але завжди щось заважає: то «попєрєдніки», то «кровосісі», то популісти. Аж хочеться згадати про танцюриста, якому завжди щось заважає.
З чим же ми йдемо в Європу? Хоча у нас є таки «досягнення» - одні з найвищих тарифів на енергоносії та й одна з найкращих та непереможних корупцій.
А хотілося, щоб реформи в Україні підтягували рівень життя українців до європейського. Напевно, мої думки  підтримають і читачі  газети «Сільські новини».
Микола ПЕЛИПАСЬ,
Криничанський район,
Дніпропетровська область.