Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Зацвів верес - прийшла осінь


01.09.2011

КОЛИСЬ давно безкрайні простори Європи і Азії вкривав невибагливий, вічнозелений, низькорослий чагарник, що носив назву верес. В Україні він особливо полюбляє пустирі, піщані пагорби, соснові гаї. Квітує з серпня і до кінця жовтня, але найпишніше його рожеві суцвіття вкривають землю саме у вересні. Мабуть українська назва першого осіннього місяця і пішла від квітучого вересу.
У вересні чи не найбільше роботи на селі. Нема ні відпочинку, ні спокою. Температура повітря починає помітно знижуватися, інколи у третій декаді вже бувають перші осінні заморозки. Тому до їх настання мають бути завершені всі літні роботи зі збирання врожаю і розпочата підготовка саду до зими.
Яблука і груші осінніх та зимових сортів збирають після досягнення ними стиглості. Чим довше плоди цих сортів залишаються на дереві, тим більша їх вага, вони смачніші й краще зберігатимуться. Однак і зволікати особливо зі збиранням також не слід.
Паралельно зі збиранням врожаю у саду розпочинають і осінній обробіток грунту з одночасним внесенням органічних та фосфорно-калійних добрив. Найкращий час для цього - початок пожовтіння листя, тобто до початку активного росту коріння восени.
На молодих неплодоносних деревах прищипують пагони, що дуже швидко ростуть, завдяки чому припиняється їх ріст і прискорюється визрівання деревини.
Вересень - найкращий період для заготівлі й садіння здерев’янілих живців смородини.
З середини місяця припиняють садіння суниці, оскільки розсада, висаджена пізніше, не встигає укорінитися і часто підмерзає. На плодоносних плантаціях продовжують видаляти вуса і бур’яни, розпушують грунт.
На малині одразу після завершення збирання ягід вирізають старі пагони.
По мірі дозрівання збирають врожай винограду, після чого знімають кущі зі шпалери, проводять під ними глибоке розпушування грунту. При обрізанні заготовляють живці для посадки в шкілку. За вологої погоди і сприятливих умов для розвитку хвороб, особливо сірої гнилі на гронах, на кущах створюють умови для кращого провітрювання грон: розподіляють рівномірно приріст на шпалері, видаляють пасинки, листя в зоні грон при загущенні. При перших симптомах появи сірої гнилі проводять профілактичне обприскування кущів розчином марганцівки (5-7 г на відро води).
На початку вересня можна саджати здерев‘янілі живці червоної і білої смородини, а у другій-третій декадах - чорної. Наприкінці місяця відділяють від маточного куща горизонтальні відводки смородини і агрусу, висаджують саджанці плодових, пересаджують відростки малини.
Триває збирання городини. До середини вересня викопують пізню картоплю, просушують, перебирають і закладають на зберігання.
Сушать на зиму суміш з моркви і білих коренеплодів (петрушки, селери, пастернаку). З висушеного листя петрушки, селери, кропу готують “зелену пудру” - приправу до перших і других страв.
Розпочинають підготовку грядок для підзимових посівів. Наприкінці місяця вже можна висаджувати озимий часник зубками і бульбочками, цибулю на зелень. Готують до вигонки і прикопують коренеплоди петрушки, селери, ревеню, щавлю.
Завершивши збирання врожаю, готують ділянки під урожай майбутнього року. Під оранку чи перекопування грунту вносять органічні та фосфорно-калійні добрива.
Саме у вересні потрібно подбати про те, який вигляд рано навесні буде мати ваша клумба. Якщо хочете, щоб вона одразу після танення снігу вкрилася килимом з фіолетових крокусів і мускарів, білих підсніжників чи ніжних пролісків - висадіть цибулинки цих рослин уже зараз. У другій половині вересня – на початку жовтня висаджують також тюльпани, гіацинти, нарциси та лілеї.