Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Затяжні дощі несуть загрозу фітофторозу


14.07.2011

Дощовий червень створив досить сприятливі умови для розвитку фітофторозу. Той, хто вирощує картоплю, помідори, капусту й інші культури, знає, що то за біда. Приміром, бадилля картоплі, яку ви так плекали, може загинути впродовж 7–10 днів.

Для захисту від цієї грибкової хвороби є чимало хімпрепаратів: «Акробат МЦ», «Татту», «Інфініто». Проте можна обійтися і давніми менш шкідливими методами. Так, при перших ознаках захворювання провести обприскування розчином 1%-ої бордоської рідини (100 г мідного купоросу та 100 г вапна на 10 л води) або хлорокисом міді (40 г на 10 л води). Обробки повторюють через 7–8 днів, останню проводять за 20 днів до збирання врожаю.
Не менш дієві розчини мідного купоросу (2-10 г на 10 л води) або сечовини (200 г на 10 л води).
Щоб не пічкати рослини хімією, можна скористатися для боротьби з фітофторою таким рецептом. 1 кг часнику залити 1 л води і настояти впродовж місяця-півтора. Перед використанням до 100–150 г цієї витяжки слід додати марганцівки (стільки, щоб розчин був фіолетовим), 8–10 крапель йоду, а також господарського мила для кращого прилипання. Таким розчином можна обприскувати картоплю, помідори, перець, цибулю, капусту.
Ефективна у боротьбі з фітофторозом і витяжка часнику (30–50 г подрібненої сировини на 10 л води). Нею 2-3 рази з інтервалом (10 днів) обприскують картоплю, починаючи від цвітіння.
З метою профілактики фітофторозу насадження 4–5 разів упродовж сезону обробляють 10%-им соляним розчином (1 кг на 10 л води). Проводять це за тривалої сухої погоди. Кухонна сіль утворює на листках плівку, котра перешкоджає проникненню інфекції в тканину. Захисна дія зберігається, допоки плівку не змиє дощ.
Ще один простий рецепт: піввідра лушпиння з цибулі залити гарячою водою. Через добу процідити, додати ще відро води й обробляти ним город, намагаючись аби рідина потрапила на всю рослину.
Можна використовувати і розчин коров‘яку (1 кг на відро води). Після настоювання впродовж 3–4 годин маса готова до обприскування.
Для обробки помідорної грядки проти фітофторозу можна приготувати таку «закваску». У 40-літрову каструлю влийте 3 відра води, вкиньте туди попередньо подрібнені 4 буханки черствого хліба і 1 кг непридатних для випічки дріжджів. Хай усе це 2-3 тижні перебродить. Перед обробкою рослин додайте до процідженого розчину трохи господарського мила.
Загалом із фітофторозом треба боротися комплексно. Насамперед це чітке дотримання сівозміни. На попереднє місце культуру повертають не раніше як через 3-4 роки.
Сприяє розвитку хвороби і загущення посівів. Тому садити картоплю, помідори треба так, щоб вони добре провітрювалися. Високе підгортання також зменшить імовірність ураження кущів фітофторозом.