Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Завдання - реальні


19.01.2012

Аграрії Дніпропетровщини підбили підсумки роботи за минулий рік і визначили завдання на рік нинішній

За участю заступника губернатора Олександра Любовича пройшла підсумкова нарада головного управління агропромислового розвитку.

В.о. начальника Вадим Удовицький зауважив, що на Дніпропетровщині зосереджено значний потенціал сільгоспвиробництва, який постійно розвивається. За останні десять років простежується позитивна тенденція нарощування валового виробництва рослинницької та тваринницької галузей. У минулому році діяло 16 державних та 4 обласних програми, завдяки яким агроформування отримали понад 100 млн. гривень, з обласного бюджету - понад 800 тис. гривень.
У 2011-му питома вага зернових культур у структурі ріллі склала 57 відсотків, що дало змогу одержати майже 3,5 млн. тонн зерна. Найвищу врожайність отримали хлібороби Верхньодніпровського (45,3 ц/га), Царичанського (44), Новомосковського (40,1) районів. Верхньодніпровщина повернула славу лідера з вирощування кукурудзи – її врожайність у районі склала 71,5 центнера з гектара.
Цьогорічний валовий збір зерна дав можливість повністю забезпечити область у продовольчому зерні та насіннєвому матеріалі, розрахуватися з селянами за оренду земельних і майнових паїв.
Напевно, наші читачі ще пам‘ятають, якою була ціна на гречку в 2010 році. Доходило до 20-25 гривень за кілограм. А тепер подивимось статистику: у 2010 році в області було намолочено 1,7 тис. тонн гречки, а в 2011-му – 9,2 тис. тонн. Це дало можливість значно збити ціну на гречку, яка в роздрібній торгівлі зараз становить 9 гривень.
У 2011 році зросло і виробництво овочів (674 тис. тонн, 120,3 відсотка до рівня 2010 р.) та картоплі (562 тис. тонн, 120,5 відсотка до рівня 2010 р.). Важливо, що господарства, які цим займаються, роблять усе за сучасними технологіями вирощування та зберігання. У дію введено 6 нових овочесховищ, у найближчих планах – ще 9 сучасних об‘єктів.
За обсягами виробництва м‘яса Дніпропетровська область поступається лише Черкаській – майже 300 тисяч тонн у живій вазі.
Поступово нарощує свої оберти і тваринницька галузь. Напевно, рік нинішній стане показовим. Оскільки державою передбачена підтримка тим, хто займається молочним скотарством. Збільшення виробництва продукції тваринництва та її якості буде забезпечено шляхом впровадження інвестиційних проектів. Зокрема, це будівництво молочнотоварного комплексу на 3300 голів у «Агро-Союзі» Синельниківського району, введення в дію молочновиробничого комплексу «Катеринославський» на 1500 голів у Дніпропетровському районі та інші.
Внаслідок складних погодних умов сходи озимих культур в області отримано на 348,2 тис. га, що становить 56,3 відсотка до посівних площ. Певною мірою селянам доведеться пересівати площі ярими культурами, зерновою кукурудзою.
Але ця ситуація на позначиться на роботі переробних підприємств, оскільки область повністю забезпечена продовольчим зерном.
А головним орієнтиром для агропромислового комплексу Дніпропетровщини є національна програма «Зерно України», яка передбачає у найближчому майбутньому отримувати в державі до 80 мільйонів тонн зерна.

Іван БОЙЧЕНКО.