Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Зелена цибуля на підвіконні


16.01.2015

Перші та другі страви до нашого столу фактично не готуються без цибулі, не говорячи вже про всіма улюблені салати. А головне - вона приносить велику користь нашому організму.

НАПЕВНО, немає господині, яка б узимку періодично не вирощувала її в банці, або склянці зі звичайною водою, або в картонному пакеті з-під молока, покладеному на бік, без однієї стінки. Пакет наполовину заповнюють ватою, котру час від часу зволожують. Цибуля в такому ґрунті також добре росте. А ще можна помістити її у два яруси в широку ємність і отримати з цієї «площі» подвійний урожай.

Щоб цибуля росла на підвіконні постійно, до самої весни, її варто посадити саме зараз. Для цього будь-які пластмасові ємкості заповнюються землею з городу, поки ґрунт не перемерз (попередньо необхідно однаково прогріти його в кімнаті протягом доби). Але краще, звичайно, використовувати просіяну суміш із компонентів, заготовлених восени. Склад універсальний, хоча й простий: дві частини добре провітреного торфу, дві частини перегною, одна частина деревної землі. На відро цієї суміші 5-6 сірникових коробок суперфосфату. На дно ємкості необхідно помістити дренаж.

Висадити на підвіконні можна як цибулю-сіянку, так і готову ріпчасту цибулю. Перед висадкою бажано прогріти цибулини в теплій (35-40 градусів С) воді протягом 12-16 годин. У кожної цибулини-сіянки надріжте шийку. Надріз робіть вертикально на 1-1,5 см. Саджайте цибулини впритул одна до одної. Ємкість із висадженою цибулею спочатку можна тримати і без світла, тільки в теплі. Через 10-12 днів з'явиться гарна зелень, тоді перемістіть вашу «грядку» на підвіконня. Якщо кімната темнувата, години на дві, зранку і ввечері, треба увімкнути світло.

Краща температура для одержання зеленого цибульного «пір’я» - 20-25°С. Але ніколи не тримайте ємкість із цибулею дуже близько до гарячої батареї. Поливайте її теплою водою (25°С або навіть вище), добре час від часу оббризкувати її з пульверизатора. Через 20 днів після посадки зелень зможете подавати до столу.