Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Зелені добрива


05.05.2011

КРОПИВА-ПОМІЧНИЦЯ
За вмістом білка вона не поступається ні люцерні, ні конюшині, а за вмістом мікроелементів навіть утричі перевищує їх. Тому може бути чудовим добривом. Для цього необхідно, щоб кропива становила третину обсягу компостної купи. Якщо таким компостом удобрювати грунт, то можна запобігти його окисленню. Водночас набагато активніше утворюється гумусний шар і підвищується родючість грунту.
Щоб прискорити визрівання компосту, кропиву перед закладанням подрібненою складають у ящик і ставлять у затінок. За таких умов вона швидко перетворюється на темну масу, багату на корисні речовини, зокрема, білок. Для оздоровлення грунту доцільно поливати його настоєм перепрілої маси в пропорції 1:5. Навіть після поливів по 5 л на 1 кв.м усі культури краще ростуть і дають більший урожай.
ЧУДОДІЙНА ЗАКВАСКА
Приготувати таку закваску просто. Треба взяти 500 г свіжої кропиви, по 200 г підбілу та кульбаби і 100 г чистотілу. Все дрібно нарізати, покласти у ємкість і залити 10 л теплої води. Ця маса 2-3 дні кваситься, потім розчин розмішують і проціджують. Підживлюють ним огірки, помідори, кабачки, патисони, особливо у стадії плодоношення, з розрахунку 3-4 л на 1 кв. м 2-3 рази з інтервалом 6-7 днів. Після такого підживлення рослини менше пошкоджуються шкідниками та хворобами. І мінеральні добрива, особливо азотні, вам не знадобляться.
КОРИСНА ПОЖИВА ДЛЯ КВІТІВ
Не всі квітникарі знають, що поливати кімнатні квіти овочевими відварами дуже корисно. Квіти, підживлені відварами від картоплі (чищеної), буряків, моркви, капусти, оживають буквально на очах. А якщо кімнатних рослин у вас немає, то всі овочеві відвари виливайте на компостну купу. Компост набагато швидше дозріє і якість його буде значно вищою. До речі, на компостну купу можна виливати і воду, в якій варилася картопля “у мундирах”, картопляні очистки.
Не виливайте у каналізацію і воду, якою промивали рис, сушені гриби, мили посуд після молочних продуктів. Все це - теж на компостну купу. І будете мати корисну поживу для городу і саду.