Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Земельний банк почне роботу через 2-3 тижні


19.09.2013

Держустанова, яке буде управляти землями державної власності, має запрацювати вже до середини жовтня.

Державний земельний банк (Держзембанк) отримав банківську ліцензію Національного банку України (НБУ) і почне свою роботу через 2-3 тижні, до середини жовтня. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк..
До теперішнього часу підписаний закон про правовий статус цієї фінансової установи, призначені 15 членів наглядової ради (за квотою президента і Верховної Ради) і в.о. голови правління, перераховано 120 млн. грн. на тимчасовий рахунок Нацбанку для формування статутного капіталу Держзембанку.
У серпні уряд визначив місцезнаходження банку - він буде розташований на прилеглій до Майдану Незалежності вулиці Грінченка.
Концепція Державного земельного банку включає дві частини. Перша - ефективне управління землями державної власності, консолідація земель, розвиток сільських територій. Друга - фінансово-кредитна установа, метою якої є розвиток малого і середнього бізнесу на селі за рахунок дешевих кредитів. Ставка, на яку розраховують фахівці, повинна в середньому становити 8-12 відсотків річних - вдвічі менше ніж у комерційних банків.
До статутного капіталу Держзембанку планується внести 2,6 млн. га державних земель сільськогосподарського призначення. Однак для цього необхідно внести поправки до Земельного кодексу про зняття для Держзембанку обмеження в 100 га землі у власності.
Банк має намір працювати з позичальниками з обсягом річного валового доходу до 5 млн. євро і ділити їх на чотири групи. В залежності від них розмір кредитів на поповнення обігових коштів буде обмежуватися сумою від 75 тис. до 700 тис. євро, а для інвесткредитів - від 200 тис. до 1 млн. євро, а ставки - 8-12 відсотків річних. Більш великі кредити передбачається видавати тільки під держгарантії.