Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Земельний банк створять до 1 червня?


02.02.2012

Державний земельний банк має бути створено до 1 червня 2012 року, про це повідомив голова Державного агентства земельних ресурсів Сергій Тимченко.

У СВОЮ чергу директор Департаменту нормативно-правового забезпечення розвитку земельних відносин Держземагентства Євген Бердніков зазначив, що в розпорядження банку надійдуть усі вільні сільськогосподарські землі державної власності за межами населених пунктів.
«За попередніми оцінками, загальна площа таких сільськогосподарських угідь сягає 0,5 млн. га, зокрема ріллі - до 3 млн. га. І в цю цифру не входять землі науково-дослідних господарств, а також державних, комунальних сільськогосподарських підприємств. Тобто, це землі запасу, які на сьогоднішній день розбазарюються й «дерибаняться» місцевими органами влади», - уточнив він.
Як повідомляв УНІАН, у вересні 2011 року Мінагропрод спільно з Національним банком України створили робочу групу зі створення Державного земельного (іпотечного банку). Головною метою створення Державного земельного (іпотечного) банку є формування системи довгострокового іпотечного кредитування аграріїв для технічного й технологічного переоснащення сільськогосподарського виробництва.
Планується, що банк видаватиме кредити не більше ніж під вісім відсотків річних малому й середньому бізнесу для придбання сільгоспземель, а також безпроцентні кредити на проекти, в яких зацікавлена держава.