Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Жито - фітосанітар і відмінне добриво


22.12.2011

КАРТОПЛЯНА НЕМАТОДА - це подібний до черв’яка шкідник довжиною 0,5-1,2 мм, який уражає кореневу систему рослини, харчуючись вмістом кореневих клітин. При значному заселенні ґрунту нематодами, рослини відстають у рості, мають пригнічений вигляд, створюють 1-3 стеблини з дрібним листям, не цвітуть або цвітуть дуже слабо й відмирають задовго до закінчення свого розвитку. Під ураженими нематодою кущами зав’язується не більше 1-2 дрібних картоплин.
Розповсюджується картопляна нематода з ураженим ґрунтом, бульбами, рослинними рештками. Сприяє її розповсюдженню, перш за все, вирощування картоплі на одній ділянці протягом тривалого часу.
Стійкі то нематоди сорти Слов’янка, Тетерів, Дніпрянка, Повінь, Обрій, Поляна, Фантазія, Забава, Немішаївська-100, Аіст.
Досвідчені городники для оздоровлення грунту на ділянці сіють жито. Ця проміжна культура росте в проміжку між двома городніми сезонами (осінь - зима - весна), коли жодна овочева культура не в змозі продуктивно розвиватися. За цей час жито нарощує масу коренів, пронизує ними грунт, розпушує землю, а навесні, як тільки грунт відтане і трохи прогріється, починає відростати і швидко нарощувати зелену масу.
Жито не дає життя збудникам хвороб і шкідникам овочевих культур, які зазвичай зберігаються у грунті та рослинних рештках. Тільки воно має унікальні фітосанітарні властивості - очищає ділянку від бур’янів і знижує чисельність паразитів, що зазіхають на овочі. Жито дуже агресивне, не допустить, щоб на його площі росли ще якісь рослини, окрім хіба що волошки. Воно здатне придушити розвиток не тільки однорічних бур’янів, а й багаторічних, таких як пирій, осот, жовтець. Рано навесні дуже швидко росте, накопичуючи зелену масу, яку вже в травні можна закладати в грунт як зелене добриво. Єдиний його недолік у тому, що воно занадто висушує грунт. Тому ділянка після обробітку жита потребує додаткового зрошення.
Сіяти озиме жито можна не тільки після ранніх культур (цибуля, часник, ранні капуста і картопля), але і після більш пізніх (картопля, горох, квасоля, кабачки, гарбузи, морква та ін.) Найкращий час для посіву - вересень. Якщо посіяти пізніше, воно увійде в зиму слабким і може не перезимувати. Сіяти бажано на ділянці, на якій плануєте висаджувати картоплю, помідори, капусту, перець, гарбузові.
Грунт під жито готують з урахуванням біологічних особливостей тієї культури, яку плануєте посадити на цій ділянці в наступному році. Потрібна органіка – вносьте. Треба знизити кислотність - внесіть необхідну кількість вапна. Насіння має бути ретельно загорнуте в грунт, щоб не привертати увагу птахів, які можуть його просто визбирати.
Оптимальний термін закладення озимого жита на зелене добриво - фаза колосіння, коли молоде ніжне колосся тільки з’являється з останнього листка. У цей час воно формує найбільшу кількість ніжної зеленої, багатої на поживні речовини маси, яка швидко розкладається і “годує” овочеві культури. Своєчасна підготовка ділянки дуже важлива. Перекопуйте озиме жито в грунт за два тижні до посадки основної культури. За цей час грунт осяде, зелена маса трохи перепріє, у грунті розмножаться дощові черв’яки - і в результаті всіх цих процесів будуть створені сприятливі умови для овочевих культур.