Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Життєрадісне свято ромів


11.04.2013

7 квітня в приміщенні Палацу МКДЦ «Мир» відбулося урочисте відзначення Всесвітнього дня ромів. Зазвичай цю колоритну націю ми пов’язуємо з її піснями, танцями, музикою. Ми, українці, чимало знаємо про побут, звичаї і характер ромів із кінофільмів, а також із творів Тараса Шевченка, Олександра Пушкіна, Юрія Федьковича, Ольги Кобилянської, Ліни Костенко. Роми вирізняються і зовнішністю і вбранням, яке вони зберегли від прапращурів і яке є справжнім витвором мистецтва.

ЦЬОГО ДНЯ зала була переповнена веселими, імпульсивними, гомінкими глядачами різного віку – від найменшеньких і до поважних старших. Щедро лунала голосна, колоритна циганська мова, в якій чулися споріднені з українською мовою слова: нене, ватра, гойя та інші. А хто не знає циганського слова «чавале»! Присутні були не тільки глядачами, а й активними учасниками барвистого театралізованого дійства. Сцена злилася з глядацькою залою: підспівували і танцювали всі – молодь, люди середнього і старшого віку. Особливо зворушливо було дивитись на захоплюючі танці маленьких циганчат; не витримала навіть бабуся-циганка, яка не раз виходила в запальний танок. 
Гармонійно вели програму українською і ромською мовами відома павлоградська письменниця Катерина Оглу-Романова і Руслан Оглу, представник династії діячів культури, що народжується в Павлограді – син керівника циганського ансамблю «Чергеня» Миколи Оглу.
Вітали наших ромів з великим святом і представники павлоградської єврейської общини - вокальний дует «Весна» своїми національними піснями. Відома джазова співачка Вікторія Красова подарувала чудове виконання вокальних творів, зокрема й циганською мовою. В концерті взяв участь і шановний гість своїх одноплемінників лауреат Міжнародного фестивалю циганського мистецтва «Амала» Віктор Оглу.
Знаменною подією цього року стало заснування на Павлоградщині циганської міськрайонної організації ромів «Амаро Кхер», до складу якої ввійшов новий творчий молодіжний колектив «Бахтале». І голова правління новоствореної організації Кертулай Огли щиросердно привітав ромів з Міжнародним святом.
Стрижнем святкової програми був концерт павлоградського ансамблю циганської пісні і танцю «Чергеня». Яскравим був і виступ іншої династії ромської еліти – родини Ніколаєнків – Володимира Григоровича та його синів Олександра і Ярослава. Композитор, музикант і співак Олександр Ніколаєнко живе зараз в Новомосковську і приїхав відзначити День ромів разом з ріднею. Викладач Павлоградської музичної школи №1 Ярослав Ніколаєнко зачарував присутніх майстерною грою на саксофоні. На високому рівні продемонструвала свої таланти і ромська династія Басових.
Ідеологом і натхненником цього грандіозного дійства, як завжди, став видатний діяч культури Павлограда, режисер і постановник Володимир Ніколаєнко. Він є втіленням того прошарку циганів, який, досягши рівня світової культури, прагне синтезувати в житті ромів проекти, що забезпечують нову перспективу його рідному народові. Вирісши в українському селі, він розуміє, що ромське майбутнє може бути забезпечене з допомогою взаємодії з тим етносом, серед якого вони проживають. Всесвітня організація циганів, – це, власне, та форма своєрідної державності, яку вже реалізували на практиці українці в умовах своєї колишньої бездержавності. Цей шлях пройшли також і євреї в умовах світового розсіяння.
Національна еліта циганів употужнюється: співаки, музики, актори, літератори, танцюристи, історики, педагоги, науковці в багатьох сферах культури й науки. Це теж той шлях, про який згадав у своїх творах, прочитаних на величному ромському святі Володимир Ніколаєнко:
Якщо роменський дух наш волелюбний
Назавжди згасне в днях твоїх,
Собі ти станеш осоружним,
Не гідним будеш пращурів своїх.
Ну як, скажіть, мені їх примирити,
Щоб правнуків мій прадід полюбив?
Одна лиш пісня може це зробити,
Що нас об’єднує із далечі віків.
Горить у ній роменська наша ватра,
У ній надія наша і печаль,
І щастя тих, хто буде жити завтра,
І заповіт з прадідівських скрижаль.

Георгій ЛЮЛЬКО, Олександра СКОРА-ЛЮЛЬКО, 
керівники письменницького дому “Дивоцвіт” .