Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Життєві принципи Олександра Любовича


07.07.2011

Цінує у людях порядність, не пробачає брехні

Наше перше знайомство з Олександром Любовичем відбулося у 1996 році, коли він обіймав посаду голови Криничанської районної державної адміністрації.
- А я знаю, що у районі найбільше читають «Сільські новини», мені у райвузлі зв‘язку сказали, - перше, що повідомив він мені. – Значить, люди довіряють газеті.
Відтоді минуло 15 років, але Криничанський район і сьогодні тримає першість за тиражем «Сільських новин», а серед героїв публікацій час від часу спливає й ім‘я тепер вже заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олександра Любовича.
Народився він 10 липня 1951 року в сім‘ї колгоспників Андрона Фадейовича та Мотрони Федотівни. Разом зі своїми старшими сестрами Надею та Катею добре засвоїли основи нелегкої селянської праці – адже вдома тримали і корову, і свиней, і птицю. А ще збирали пізньої осені на полі «хвостики» від буряків, які згодовували худобі.
Серед найприємніших дитячих вражень лишились ті, коли батьки їздили спродуватися у райцентр. Дітям вони обов‘язково гостинець привозили у вигляді дешевої ковбаси та льодяників.
Оскільки у школі хлопцеві найбільше давались такі предмети, як фізика та математика, перший вуз, до якого Любович подав документи, був педінститут, фізико-математичний факультет. Але життя розпорядилося інакше, коли він після армії став студентом Дніпропетровського сільгоспінституту, а потім агрономом. Зі своєю майбутньою дружиною Любою познайомився на весіллі свого армійського друга. Два роки зустрічалися, потім побрались. Без весілля. Посиділи за столом з батьками, отримали їхнє напутнє слово «раз і на все життя». І так ось вже 37 років ідуть поруч.
На початку 80-их років минулого століття, ставши головою колгоспу «Аврора» Магдалинівського району, у першу чергу молодий керівник почав дбати не про справні цифри у звітах, а про вирішення соціальних питань, тому що вважав: лише тоді, коли людина матиме людські умови життя, вона і працюватиме краще. Газифікував будинки колгоспників, облаштовував дороги, тротуари, перекривав дахи. А коли побачив, що через відсутність дитсадка доярки з собою на ферму малечу ведуть, вирішив і тут змінити ситуацію. У приміщенні колишньої контори зробив ремонт, завіз необхідні меблі. Близько 100 дітей звозили сюди з чотирьох сіл. І цей дитсадок, яким, до речі, завідувала його дружина Любов Любович, був визнаний кращим у районі.
- Раніше не менше 20 відсотків витрат агроформувань спрямовувалося на утримання соціальної сфери. А це – газифікація, дороги, ФАПи, дитсадки, забезпечення питною водою, харчування у школах, - каже О. Любович. – Сьогодні ж крупні орендарі земельних паїв здебільшого живуть у місті. І сільськими проблемами часто-густо не переймаються.
Як депутат обласної ради, Олександр Любович бачить, що найголовніша проблема на селі – відсутність роботи. Це вже далі йдуть соціальні питання, серед яких газифікація, облаштування доріг, забезпечення 1000 сіл області питною водою, робота закладів охорони здоров‘я. У тому ж Магдалинівському районі не вистачає 8 дитсадків. Що робити? У переважній більшості шкіл наповнюваність незначна. І тоді разом з районним керівництвом прийшли до думки, аби на вільних шкільних площах відокремити приміщення для переобладнання у дитсадки. Вже у цьому році такий дошкільний дитячий заклад відчинить свої двері у Новопетрівській школі.
Олександр Любович і сьогодні тепло згадує колишнього першого секретаря обкому Віктора Бойка, який багато робив для соціального розвитку сільських населених пунктів, Івана Козака, секретаря обкому партії, Володимира Яцубу, колишнього губернатора.
- Нинішній голова облдержадміністрації Олександр Вілкул дуже багато робить для того, щоб селяни мали нормальні умови життя, - стверджує О. Любович. – Його увага зосереджена на вирішенні першочергових проблем села: робота ФАПів, шкільних та дошкільних закладів, розвиток інженерних мереж, будівництво доріг. Крім того, до програми губернатора цього року включено вивезення залишків отрутохімікатів з усіх складів, які зберігаються ще з часів Союзу і завдають шкоди нашому здоров‘ю, ускладнюють екологічну обстановку. На це виділені значні кошти з державного та місцевого бюджетів.
Наш співрозмовник вважає себе щасливим батьком – має двох синів і доньку. Андрій – юрист, Станіслав – підприємець, Уляна закінчує навчання у Київському інституті міжнародних відносин, майбутній дипломат. Разом з дружиною завжди чекають їх разом з трьома онуками в гості.
- У людях я ціную порядність і не пробачаю брехні, - зізнався Олександр Андронович.
Напередодні 60-річного ювілею хочемо побажати єдиного: здоров‘я. Всього іншого, на наш погляд, у ювіляра вистачає.

Олексій ГУДЕНКО. 
На знімку: Олександр Любович на жнивному полі ТОВ «Дружба» Новомосковського району з Героєм України Анатолієм Вуйчицьким.