Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Живильне меню для томатів


06.07.2016

Підживлення томатів - така справа, з якою у городників немає повної визначеності. Як часто підживлювати томати? Чим підживлювати: органікою, мінералкою або чергувати? Коли поливати під корінь, а коли обприскувати? Питань маса, і кожен вирішує їх по-своєму: універсальної схеми або розкладу підживлень помідорів не існує.

Радує те, що рецептів живильних сумішей, якими можна підживити томати, безліч. І ви обов’язково знайдете найзручніший, найвигідніший саме для ваc.

Усі ми знаємо, що потреба рослини в тій або іншій речовині залежить від стадії її розвитку. І підживлення мають враховувати ці потреби, інакше можна тільки нашкодити. Тому всі підживлення для томатів ми ділимо на дві групи: підживлення відразу після висадження в ґрунт і підживлення в період цвітіння і зав’язування плодів.

Можна провести всього два підживлення за сезон - по одному на початку кожного з перерахованих вище етапів розвитку. Можна підживлювати томати регулярно, раз на два тижні. Схема підживлень залежить від вас, від стану ґрунту на вашій ділянці, від температури повітря, від якості розсади й т.д. Однак ми настійно рекомендуємо дотримуватися “принципу етапності” і давати своїм рослинам саме те, що їм необхідно в цей момент. Це значить, що до початку цвітіння можна підживлювати будь-якими добривами як з першої, так і з другої групи, а з появою перших бутонів - використовувати рецепти підживлень винятково з другої групи.

ПЕРШЕ ПІДЖИВЛЕННЯ ТОМАТІВ ПІСЛЯ ВИСАДЖЕННЯ В ҐРУНТ

Через 2-3 тижні після висадження розсади томатів у ґрунт можна провести перше підживлення томатів. Розсада вже вкоренилася, пішла в ріст - самий час допомогти рослинам набрати силу й перетворитися на повноцінний кущ. На цій стадії можна використовувати азотні добрива (у невеликій кількості) у сполученні з калійними й фосфорними.

Варіант 1. На 10 л води 0,5 л рідкого коров’яку, ст. л. нітрофоски.

Варіант 2. На 10 л води 0,5 л курячого посліду, ст. л. суперфосфату, ч. л. сульфату калію.

Варіант 3. На 10 л води 2 л трав’яного настою кропиви.

Варіант 4. На 10 л води ст. л. нітрофоски.

Варіант 5. На 10 л води 50 г попелу, 30 г суперфосфату, 0,3 г борної кислоти, 0,3 г сірчанокислого марганцю, літр коров’яку.

Варіант 6. На 200-літрову бочку відро коров’яку, 2 лопати попелу, 2 кг дріжджів, 3 л молочної сироватки, 4-5 відер кропиви. Настоювати протягом тижня.

Варіант 7. На 10 л води ст. л. нітрофоски, 0,5 л коров’яку, 0,5 ч. л. сірчанокислого марганцю, 0,5 ч. л. борної кислоти.

Під кожний кущ виливають по 0,5 літра готового підживлення.

ПІДЖИВЛЕННЯ ТОМАТІВ ПІД ЧАС БУТОНІЗАЦІЇ, ЦВІТІННЯ ТА ЗАВ’ЯЗУВАННЯ ПЛОДІВ

Як тільки на томатах з’являються бутони й квіти, починається “калійно-фосфорна” ера. Ніщо зараз так не потрібно нашим томатам, як фосфор і, особливо, калій.

Варіант 1. На 10 л води 0,5 л попелу.

Варіант 2. На 10 л води ст. л. суперфосфату, ч. л. сульфату калію.

Варіант 3. На 10 л води 2 ст. л. деревнго попелу й ст. л. суперфосфату.

Варіант 4. На 10 л води ст. л. нітрофоски, ч. л. сухого порошку гумату калію.

Варіант 5. На 10 л води 10 г калієвої селітри, 25 г сульфату магнію.

Варіант 6. На 10 л води 10-15 г монофосфату калію (KH2PO4).

Варіант 7. На 10 л води 10 г калімагнезії (сульфату калію-магнію K2SO4 + MgSO4).

Варіант 8. На 2,5 л теплої води 100 г розведених у теплій воді пресованих дріжджів і 0,5 скл. цукру. Усе змішати, накрити ємкість марлею і поставити в тепле місце. Періодично збовтувати. Коли закінчиться бродіння (приблизно через тиждень), для підживлення 1 склянка суміші розводиться в 10 л води разом півлітровою банкою попелу.

Під кожний кущ необхідно вилити 0,5-1 літр живильної суміші.

Для залучення комах-запильників до квітучих томатів і кращого зав’язування плодів можна обприскати рослини сумішшю борної кислоти з цукром. На один літр окропу буде потрібно 100 г цукру і 2 г борної кислоти. Усе потрібно гарненько перемішати й остудити розчин до кімнатної температури.

Якщо стоїть спека і через неї квіти обсипаються, рекомендують провести обприскування розчином борної кислоти з розрахунку 5 г на 10 л води.

І ще одна порада: із середини липня всі підживлення томатів потрібно припинити так само, як і рясні поливи. У цей період будь-яке додаткове живлення й волога сприяють нарощуванню зеленої маси, а визрівання плодів, навпаки, затримують.