Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Зі сміхом легше в світі жити…


10.06.2011

На батьківщині патріарха української сатири і гумору Павла Прокоповича Глазового відбувся третій Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Усмішки Глазового».

ФЕСТИВАЛЬ «Усмішки Глазового» щороку проходить на батьківщині відомого поета-гумориста – у Казанківському районі, що на степовій Миколаївщині.За доброю традицією хлібом-сіллю зустріли гостинні казанківці шанувальників творчості Глазового, які приїхали на творчі змагання практично з усіх куточків України. У фойє районного Будинку культури розгорнули виставку дитячих виробів, підготовлену вихованцями місцевого закладу творчості учнів, а також творчий доробок аматорів образотворчого мистецтва із сусідніх Новобузького і Баштанського районів.Кожна робота на виставці – це своєрідна ілюстрація до найбільш відомих гуморесок Глазового. З творчістю поета гостей знайомила й цікава книжкова виставка, пілготовлена працівниками районної бібліотеки. Святково прикрашений зал дарував передчуття веселого дійства, а з великої емблеми фестивалю, розташованої у центрі сцени, до всіх глядачів лагідно посміхався Павло Прокопович…
На знак глибокої поваги до патріарха української сатири та гумору конкурсанти Володимир Ліщенюк, Михайло Герасимчук з Києва, Микола Данилов з Житомирщини від імені всіх учасників фестивалю поклали квіти до пам‘ятника Павлу Глазовому, що в центрі селища Казанка.Конкурсантів і числених глядачів тепло й сердечно привітали перший заступник голови Миколаївської облдержадміністрації, уродженець Казанки Геннадій Ніколенко, голова Казанківської районної ради Василь Кузін, заслужена артистка України Наталя Баштова, президент Міжнародного фонду імені П. Глазового Віктор Євтушенко. Промовці говорили про те, що творчість Павла Глазового добре відома як в Україні, так і за її межами. Його творчість є віддзеркаленням веселої вдачі українського народу, який завжди полюбляв іскрометний гумор і гостру сатиру.Після урочистого відкриття фестивалю відбулось засідання клубу любителів творчості Глазового.Також конкурсанти побували у кількох селах Казанківщини, де відбулись творчі зустрічі з місцевими жителями, які залишились дуже задоволені спілкуванням з читцями гумору і сатири з різних куточків нашої держави. Адже гуморески Павла Глазового, співучо поетичні,по-філософськи мудрі, добрі і водночас гострі, висміюють тих, хто не хоче жити за законами моралі, справедливості, правди, поваги до людини.
А наступного дня на конкурсну програму фестивалю зібрались від старого до малого, всі, хто любить Глазового. Учасники творчого конкурсу читали гуморески, співали, грали міні-спектаклі, своїми виступами підтверджуючи думку патріарха українського гумору і сатири про те, що зі сміхом легше в світі жити… Коли ж журі визначило кращих виконавців, відбулась церемонія нагородження переможців третього Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Усмішки Глазового». У номінації «Авторський твір» переміг Володимир Ліщенюк з Києва, друге місце посіла Ніна Калинку з Полтавщини, третє – Антоніна Якубенко (Миколаївська область) і Сергій Пронь з Одещини.Віктор Матіс з Миколаївської області став преможцем у номінації «Читці-виконавці», друге місце розділили Михайло Герасимчук з Києва і Богдан Романенко з Черкащини, третє – Таміла Дейнега-Тараненко із Запоріжжя і Ніна Дичаківська з Баштанки Миколаївської області.У номінації «Співаний гумор» першість виборов гурт «Сміхограй» з Вінниччини, другим став Владислав Куріченко з Дніпропетровщини, третьою – Світлана Крикун з Вінницької області. Приз глядацьких симпатій дістався наймолодшому учаснику фестивалю Тарасу Ровенку з Івано-Франківської області. А переможцем і володарем Гран-прі третього Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Усмішки Глазового» стала Тамара Розумна з Запорізької області.

Юрій ХІЛЬ.  
Миколаївська область.