Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

ЗІ СВІТЛИМ ХРИСТОВИМ ВОСКРЕСІННЯМ!


12.04.2012

Традиції Великодня
Великдень - найбільше християнське свято. Цей день вважається днем Воскресіння Ісуса Христа і має ще одну назву - Пасха.
Великдень багатий різноманітними народними звичаями. На це свято, як і на Різдво, повинна зібратися вся родина, адже це - “Великий День”.
З давніх часів зазвичай на Великдень до часу повернення сім’ї з церкви вже був накритий багатий стіл. Головна умова - з цього дня закінчується Великий піст, стіл заставляється всілякими ситними стравами - поросям, бужениною, холодцем, шинкою, різноманітними сирами, молочними продуктами. Загалом, пасхальний стіл не має обмежень, але риба на ньому, як правило, не присутня. До речі, також зазвичай немає гарячих страв.
Великодній сніданок розпочинається молитвою. Після молитви глава родини бере свячене яйце і ділить його на стільки частин, скільки присутніх за столом (залишаючи окремо на тарілці і для померлих із родини), зі словами благословення роздає яєчко і промовляє: «Щоб на ті свята нас Всевишній поблагословив щастям і добрим здоров’ям на довгії літа. Щоб Матір Божа всіх нас взяла під свій покров. Щоб ми змагалися зростати духовно і виховували у такому ж дусі своїх дітей. Дай, Боже, ці свята щасливо відсвяткувати і других дочекатися. Христос воскрес!” - “Воістину воскрес!” - відповідають усі присутні за святковим столом.
Після свяченого яйця всі їдять паску і все, що приготували на свято.
Великодня смачна їжа допоможе зберегти хороший настрій протягом дня всім членам родини.