Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Зі СВІТЛИМ ХРИСТОВИМ ВОСКРЕСІННЯМ!


16.04.2014

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ Преосвященнійшого Симеона,
єпископа Дніпропетровського і Криворізького боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Дніпропетровської єпархії УПЦ Київського патріархату.

 

ДОРОГІ БРАТТЯ І СЕСТРИ!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

ПАСХАЛЬНИЙ світанок знову несе нам давню і завжди нову звістку: Христос Воскрес!
З весняного Єрусалиму, від порожньої гробової печери, окутаної ранковим туманом, ця радісна звістка понад два тисячоліття лунає світом.
Слово «пасха» в буквальному перекладі означає «вихід», «перехід», «визволення». На Великдень ми святкуємо визволення від рабства гріха і смерті. Христос перейшов і перевів нас із собою від смерті до життя, від сліз до радості, від темряви до світла. Своїм світлим Воскресінням Господь наш Ісус Христос відкрив шлях до особистого спасіння людини.
Пасхальна радість допомагає нам забути про труднощі життя, наші скорботи та проблеми. Життя йде своїм шляхом, і, переживши пасхальну радість, ми знову повертаємося до нашої дійсності, часто сповненої зла, ненависті, підозри, ворожнечі серед людей, зневіри й убогості.
Перемогу добра над злом не можна отримати і досягнути ні з допомогою філософії, ні завдяки науці, мистецтву, чи технології, ані з допомогою будь-якої ідеології, а тільки нашою вірою в Христа Воскреслого, що зійшов до пекла і воскрес із мертвих, вірою, яка виявляє себе через сакраментальне життя Церкви, а також через нелегку, постійну духовну боротьбу.
У наш неспокійний час, дорогі браття та сестри, закликаю вас зберігати «...єдність духу в союзі миру» (Єф. 4, 3), щоб ніякі життєві негаразди не змогли похитнути нашої віри Воскреслому Христу. Сьогодні у нашому суспільстві іноді штучно, а іноді і природно створюються проблеми, які викликають збентеження і непорозуміння. Конфлікти між людьми набувають просто вражаючих масштабів. У ці святі дні ми повинні керуватися не амбіціями та егоїзмом, а піклуватися про конкретних людей і наші справи милосердя сьогодні будуть актуальні, як ніколи. За будь-яких складних обставин нашої дійсності Воскресіння Христове повинно стати для нас джерелом сил у боротьбі зі злом, джерелом оптимізму і духовної радості. Ця радість здатна оживити холодні серця, сповнити їх надії, віри і любові.
Як дуже всі ми сьогодні потребуємо переміни всього нашого суспільства силою Воскреслого Христа! І саме сьогодні ми проголошуємо: «Христос Воскрес!» – і в цьому є джерело нашої надії та невичерпної сили. Святкуючи це світле свято Пасхи Христової, ми твердо віримо, що кожне наше зусилля, навіть найменше, якщо буде благословенне Господом, принесе свої благодатні плоди.
Щиро бажаю, щоб участь у Пасхальному богослужінні наповнила ваші душі миром та спокоєм. У ці світлі дні зичу всім жителям Січеславського краю та нашим владним структурам, інтелігенції, українській армії благодатної Божої допомоги!
Благодать Господа нашого Ісуса Христа, і любов Бога Отця, і причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами!
Христос Воскрес! Воістину Воскрес!