Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Зими середина


13.01.2021

СІЧЕНЬ
Який перший день січня, таким буде і перший день літа. 
У Святвечір небо зоряне – буде багатий приплід худоби і рясно ягід.
Сніг на Різдво – на врожайний рік.
Якщо у ніч на Меланку (13 січня) вітер дме зі сходу – на щедрий врожай фруктів.
Січень холодний – липень буде сухий і спекотний.
У січні часті снігопади й заметілі – у липні часті дощі.
Холодні січні підряд майже не повторюються.
Непромерзла земля врожаю доброго не дасть.
Багато снігу – багато хліба, багато води – багато трави.
Зірки блищать яскраво – до морозів, мало їх на небі – чекай негоди.
 
У ясні погожі дні на деревах і кущах добре видно кожну гілочку, тому легко побачити засохле, оповите павутинням листя. Тут знайшли схованку для зимівлі сотні шкідників, які навесні оживуть і активно почнуть свою нищівну роботу. Огляньте дерева і кущі, зніміть гнізда шкідників та залишені на деревах засохлі й зморщені плоди.
У січні нарізають живці для весняних щеплень. Це мають бути частини міцних однорічних пагонів з 3-5 бруньками саме того сорту, який ви хочете прищепити. Зберігають їх у підвалі  за температури від 0°С до -3оС, зв’язавши у пучки і прикріпивши до кожного етикетку з назвою сорту. Пучки ставлять вертикально, зрізами вниз і з боків підгортають тирсою або піском, які постійно мають бути вологими. Підвищення температури повітря у приміщенні може спровокувати розпускання бруньок, появу на живцях плісняви.
Після м’якої зими живці насіннєвих культур для весняного щеплення можна заготовити і рано навесні, до розпускання бруньок. Для літньої окуліровки чи літнього щеплення живцем однорічні пагони нарізають безпосередньо перед щепленням.
Городники вже зараз вирішують, що будуть саджати і сіяти на городі, складають плани розташування культур. Ремонтують парникові рами, городній і садовий інвентар, збирають органічні добрива. 
І ще одна з важливих турбот у січні – зберігання овочів. Особливу увагу зверніть на цибулю і часник. У вологому і теплому приміщенні вони можуть гнити. Безжалісно викидайте уражені хворобами головки капусти, моркву, буряки. Вчасно вживайте заходів і щодо картоплі. Ретельно переберіть і перенесіть у сухе й холодне приміщення.