Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Зиму переживе лише п'ята частина озими


10.11.2011

Таку думку висловила начальник департаменту аграрної метеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко.
“За оперативними даними Гідрометцентру, близько 20 відсотків посівних площ озимих культур у нормальному стані, добре розвинених і готових зимувати, тоді як зазвичай на цю дату в середньому має бути 60-70 відсотків”, - сказала вона.
Як зазначила Адаменко, тривала засуха, що почалася в середині літа, змінилася на різко холодну погоду, що не дало можливості рослинам достатньо розвинутися для успішної зимівлі. Нині в Україні встановлюється зимовий температурний режим і тепла, яке могло б виправити ситуацію з розвитком озимих, не очікується.
“Навіть у Криму існує дефіцит тепла... і 50 відсотків посівів не дадуть сходів через нестачу тепла”, - додала Адаменко.
За її словами, дещо краще склалася ситуація у західних областях країни, що перебувають під впливом європейських синоптичних процесів. Однак навіть у Хмельницькій, Рівненській і Тернопільській областях, де озимі, як правило, нормально входили у процес зимівлі, “посіви нерівномірні й перебувають у різних фазах”, - додала експерт.
Як повідомила Адаменко, на сході Україні в ніч на 8 листопада зафіксовано падіння температури до -15, що є дуже інтенсивним зниженням для початку листопада.
Адаменко зазначила, що найбільший ризик вимерзання існує саме на початку зими, коли рослини ще слабкі та недостатньо розвинені.
“Ми можемо бути впевнені, що 20 відсотків нормально розвинених озимих культур перезимують, виживання решти буде залежати від погодних умов, а достовірного прогнозу на зиму немає”, - підсумувала вона.

Інтерфакс-Україна.