Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Зоряна ягода


01.06.2016

ПОЛУНИЦЯ - сильний алерген. Схильним до алергії потрібно зменшити її споживання або запивати її будь-яким кисломолочним продуктом. Полуниця також протипоказана при підвищеному виділенні шлункового соку, тривалих шлункових і печінкових коліках і апендициті. Маленьким дітям і вагітним жінкам полуницю і напої з її листя треба вживати з особливою обережністю. Антимікробні властивості полуниці використовуються для лікування запальних захворювань носоглотки і усувають неприємний запах з рота. Полуниця пригнічує розвиток вірусу грипу. Отже, ласуючи солодкими ягодами в літню спеку, ви забезпечуєте собі здоров’я в зимову холоднечу.

Наявність в її складі йоду компенсує його недолік в нашій повсякденній їжі і питній воді. Полуниця має цукрознижуючу дію. Тому її включають в харчування хворих на цукровий діабет. І смачно, і корисно.

Прийом натщесерце 4-6 столових ложок свіжого полуничного соку допомагає при жовчнокам’яній хворобі. При захворюваннях нирок і сечових шляхів рекомендується весь сезон вживати ягоди полуниці. Краще їсти щодня не меншого 400 грамів. При всіх ниркових недугах слід пити відвар з коріння полуниці.

Полуниця є природним сечогінним засобом і заспокійливо діє на печінку. Тому при ревматизмі і захворюваннях печінки рекомендується застосовувати полуничну дієту. Протягом тижня потрібно щодня з’їдати по 1,5 кілограма ягід. Заразом позбавитеся і від накопичених за зиму зайвих кілограмів. Саліцилова кислота, яка міститься в ягідці, допомагає і при болях в суглобах. Полуниця дозволяє заповнити дефіцит заліза при недокрів’ї. Це, крім усього іншого, і випробуваний народний засіб при лікуванні екземи, діатезу, шкірного висипу, невеликих ранок.

Просто нанесіть кашку з полуниці на хворе місце. Ягоди полуниці і відвар з її листя нормалізують обмін речовин і тиск, позбавляють від безсоння. Полуниця - відмінний профілактичний засіб від таких хвороб, як атеросклероз і гіпертонія.

Полуничні маски

Маски з полуниці добре підсушують і заліковують вугровий висип, звужують пори. Перед полуничною маскою чисту шкіру обличчя змастіть соком цієї ягоди. Потім на 15-20 хвилин накладіть вату з кашкою з полуниці. Знявши шматочки вати, поплещіть ними по обличчю, як би забиваючи сік в шкіру. Змийте маску теплою водою або ватним тампоном, змоченим в прохолодному молоці. Краще всього така маска діє на суху і потріскану шкіру, надаючи їй еластичності.

Ароматний сік свіжої полуниці - найкращий лосьйон! Це чудодійний засіб для видалення пігментних плям і веснянок. Але для досягнення бажаного результату необхідно мало не щодня «маскуватися» протягом трьох тижнів.

Якщо шкіра суха, зневоднена, з пігментними плямами, спочатку протріть її оливковою або кукурудзяною олією. Соняшникова іноді підсилює пігментацію. Зробіть гарячий вологий компрес. Прикладіть його на 5-7 хвилин до обличчя. Потім нанесіть на 10-15 хвилин на обличчя маску з полуниці. Цю маску краще за все змити настоєм квітів липи - 2 столових ложки на 1 літр води.

Добре додавати розім’яту полуницю в маску із сиру, меду, лимону, в креми - разом з ложкою меду. Отже, не упустіть свій шанс покращати - полуничний сезон у розпалі.