Поточний № 4 (1431)

02.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Агрокорпорація «Ristone Holdings»: жнива завершено!


15.08.2023

В умовах воєнного стану у господарствах корпорації
отримали по 58 ц/га ранніх зернових
на площі близько 16 тисяч гектарів.
Як і завжди у центрі уваги профспілки була і залишається людина праці. Особливо це стало відчутно після повномасштабного вторгнення російських окупантів на нашу рідну землю. Після 24 лютого 2022 року особливо гостро постало питання кадрового потенціалу у сільському господарстві. Хоча працівники галузі і мають бронювання під час воєнного стану, чимало фахівців та робітників пішли захищати рідну землю від ворога. Ті, хто залишився – тримає аграрний фронт: вже другі жнива в Україні проходять під свист ракет і дронів. 
Найбільшу кількість нашої профспілки становлять працівники агрокорпорації «Ristone Holdings», яка займається вирощуванням зернових, овочівництвом, тваринництвом, і грибним виробництвом. Засновник агрохолдинку Вадим Нестеренко, який теж має значний практичний досвід у сільському господарстві та у Верховній Раді попереднього скликання, де він опікувався питаннями аграрної політики та земельних відносин, переконаний, що Україна не повинна бути сировинним придатком, а мати повний цикл агровиробництва. Відтак в агрофірмі ім. Горького у минулому році зведено ще один сучасний комплекс європейського рівня для утримання 200 голів дійного стада. Елеватори агрохолдигу у минулому році прийняли понад 135 000 т зернових і технічних культур. У 2019 році до ладу став олійно-екстраційний завод «Ristone Oil» з переробки олійних культур.
На цьогорічних жнивах, які щойно завершилися, було задіяно 18 підприємств агрокорпорації «Ristone Holdings». Приємно відзначити, що цьогорічний врожай – 58 центнерів на круг з площі близько 16 тис. гектарів на 10 центнерів перевищив відповідний показник минулого року. Як відзначив головний технолог агрокорпорації Віталій Бровенко, цьому сприяло кілька факторів. Зокрема, чітке дотримання технологічних вимог при вирощування ранніх зернових. По-друге – використання всіх площ під посів. Адже у перший рік війни у зв’язку з невизначеністю частину площ було переведено під паровий обробіток. Ці землі теж потребували догляду, але у 2022 році не дали врожаю.
У цілому, як видно з результатів роботи, працювати у складі агрохолдингу – економічно вигідно для всіх. Це пов’язано з наявністю необхідного машинно-тракторного парку, яким можна підстрахувати будь-які ризики. Зокрема, допомога одних господарств іншим у разі необхідності технікою на збиранні та перевезенні врожаю. Вагомим плюсом агрокорпорації, яку очолює досвідчений організатор аграрного виробництва Вадим Нестеренко, є наявність елеватору, що дозволяє зберігати вирощений врожай. Особливо це важливо за нинішніх умов, коли через війну порушені логістичні шляхи для продажу сільськогосподарської продукції. Головна мотивація агрохолдингу – Україна повинна бути з хлібом! А люди, які у ній працюють – забезпечені зарплатою та соціальним захистом. І тоді, коли деяким аграріям довелося змінити спецівки на армійський однострій, в господарствах «Ristone Holdings» намагаються організувати роботу так, аби працівники володіли кількома суміжними спеціальностями і за необхідності могли працювати на тракторі, комбайні, вантажівці. У цілому, як видно, стратегічний план розвитку агрохолдингу в умовах воєнного стану працює успішно.
А тепер кілька слів про господарства, які отримали найвищу врожайність на збиранні ранніх зернових. Кращий результат за підсумками цьогорічних жнив має ТОВ «Агрофірма ім. Горького». Як відзначив директор господарства Микола Бочкар, цьогорік до проблем воєнного часу додалися ще й складні погодні умови. Передусім – дощі, які заважали у стислі строки провести весь жнива. З орендованих у пайовиків 3634 гектара, озима пшениця колосилася на 740 гектарах, ячмінь – на 92 гектарах, озимий ріпак – на 377 гектарах. А ще – соняшник кукурудза на зерно, кукурудза на силос, однорічні трави. Середня врожайність ранніх зернових склала 66,1 ц/га, у т.ч. озима пшениця – 68,7 ц/га, ячмінь – 45,1 ц/га. Це найвищий показник у господарствах агрохолдингу.
Кращих результатів досягли працівники комбайнового екіпажу Миколи Лебеденка, водій Василь Ситник, агроном з рослинництва Валерій Дуб. Для здобуття вагомих результатів злагоджено працювала агрономічна та інженерна служби, які очолюють головний агроном Андрій Тупіка та головний інженер Сергій Подоба.
Минулого тижня в агрофірмі імені Горького лише за два дні випало 39 мл опадів, що дає змогу посіяти ріпак в оптимальні та сприятливі строки. Побажаймо трудівникам агрофірми успіхів і під час осіннього комплексу робіт та високих врожаїв!
На другому місці – ДП «Агрофірма «Приорільська».. Середня врожайність ранніх зернових тут – 62, 2 центнера. Кращих результатів досягли досвідчені працівники, які мають понад 20 років стажу. Комбайнер Олександр Хорт скосив 512,4 га та намолотив понад 2990 тонн зерна. Тракторист-машиніст Анатолій Карпенко затюкував 93300 кг соломи. Водій Олег Борунов перевіз від комбайна 1412 тонн зерна.
Третій результат на жнивах у ТОВ «Агроальянс», що очолює досвідчений керівник Олександр Гаркавенко. Середня врожайність ранніх зернових тут – 62,1 центнера, у т.ч. озимої пшениці, яка вирощувалася на площі 1500 гектарів – 65 центнерів, озимий ячмінь на 250 гектарах вродив по 45 центнерів, озимий ріпак зібраний зі 115 гектарів вродив по 31 центнеру. 
Кращих результатів на збиранні досягли комбайнові екіпажі у складі комбайнера Євгена Топчія та його помічника Дмитра Солов’янова (зібрано 1861 тонну зерна комбайном Джон Дір W 660), комбайнер Петро Галата разом з помічником Сергієм  Галатою комбайном Кейс 2388 намолотив 1782 тонни зерна, комбайнер Олександр Чаленко з помічником Сергієм Багровим комбайном Кейс 5130 зібрали 1752 тонни зерна, комбайнер Олександр Зелений без помічника намолотив 1618 тонн комбайном Дон-1500.
Жнива в агрохолдингу фінішували 15 серпня.
Відтак Центральний комітет Всеукраїнської профспілки працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей щиро вітає аграріїв групи підприємств «Ristone Holdings» зі святом збору врожаю ранніх зернових культур! Ваша праця – свята і благородна, вона безперервна, як саме життя. Вже другий рік поспіль аграрії продовжують тримати свій фронт в умовах великої війни, своєю працею наближаючи нашу Перемогу. Сталевий дух українського господаря нікому не вдасться зламати.
Велика подяка та низький уклін всім аграріям за хліб, який є символом достатку і благополуччя народу та країни в цілому, за самовіддану працю, вірність обраній справі і вміння щиро любити рідну землю. 
Хай і надалі рясно колосяться щедрими врожаями ваші ниви, хай втілюються в життя ваші плани, задуми та сподівання на благо розквіту рідного краю та піднесення добробуту нашого народу. Хай обходять вас стороною природні стихії, а ваші родини живуть у сімейному затишку, щасті, благополуччі та при доброму здоров’ї! 
Миру та нашої Перемоги!
Анатолій БІЛИК, 
голова Всеукраїнської профспілки працівників 
харчової, переробної промислості та суміжних галузей.