Поточний № 4 (1431)

29.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Оформлення фіктивного батьківства та шлюбів для виїзду за кордон – повідомлено про підозру групі осіб


18.03.2024

За процесуального керівництва прокурорів Синельниківської окружної прокуратури повідомлено про підозру групі осіб за фактом сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України (ч. 2, 3 ст. 332 КК України). 
За даними слідства, юрист, залучивши чотирьох знайомих у тому числі працівницю РАЦСу, організували злочинну схему переправлення чоловіків призовного віку через держкордон в умовах воєнного стану. 
Підозрювані підшукували «призовників», яким пропонували оформити батьківство над неповнолітніми дітьми або укласти шлюб з жінками з інвалідністю.
У подальшому працівниця одного із районних відділів державної реєстрації актів цивільного стану у Дніпрі виготовляла фіктивні свідоцтва про народження дітей та про шлюб.
На підставі цих документів чоловіки мали можливість безперешкодно перетнути держкордон.
За попередніми даними, такою схемою виїзду скористались понад 20 чоловіків з різних областей України. Грошова винагорода за цю послугу становила від 4 до 6 тис. доларів США з особи.
У ході санкціонованих обшуків за місцями мешкання та в автомобілях підозрюваних було вилучено грошові кошти, банківські картки, мобільні телефони, документацію. 
Заходи з викриття проводились прокурорами спільно зі співробітниками  Синельниківського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області та оперативниками відділу у місті Павлоград УСБУ області. 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину 
і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку 
і встановлено обвинувальним вироком суду
Відділ інформаційної політики Дніпропетровської обласної прокуратури.