Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Пам’ятку архітектури національного значення у Дніпрі приведуть у належний стан


23.12.2023

Коментують: прокурор відділу представництва інтересів держави з питань державної та комунальної власності Дніпропетровської обласної прокуратури Оксана Бурлаченко та заступник керівника Центральної окружної прокуратури міста Дніпра Сергій Щербина. 
Центральна окружна прокуратура міста Дніпра через суд зобов’язала власника та балансоутримувача привести в належний стан об’єкт культурної спадщини у Дніпрі.
Мова йде про пам’ятку архітектури національного значення «Будинок громадського зібрання», у приміщеннях якої розташована Дніпропетровська філармонія імені Л.Б. Когана.
Це перша монолітна споруда в Європі, побудована за проєктом харківського архітектора Олександра Гізбурга. Будівля входить до числа найвидатніших пам’яток архітектури міста і виконана у новаторському стилі.
Прокурори встановили, що у порушення вимог охоронного договору та Закону України «Про охорону культурної спадщини» власник і балансоутримувач не проводив необхідні ремонтні та реставраційні роботи стосовно будівлі пам’ятки.
Її незадовільний стан неодноразово фіксувався актами відповідних органів. Проте ефективних заходів щодо збереження автентичного вигляду та приведення пам’ятки до належного стану так і не було вжито. 
Наразі рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду позовну заяву прокуратури задоволено у повному обсязі. 
Органи прокуратури продовжують активно використовувати представницькі повноваження з метою захисту та збереження об’єктів культурної спадщини для майбутніх поколінь.
Відділ інформаційної політики Дніпропетровської обласної прокуратури.