Поточний № 4 (1431)

02.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Польща може продовжити заборону на експорт української агропродукції до кінця 2023 року 


30.08.2023

Польща, ймовірно, піде на порушення законів європейської спільноти та рішень Європейської Комісії і буде продовжувати заборону експорту української агропродукції до кінця 2023 року.
Таке припущення висловив заступник Голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ. 
Він зауважив, що рішення Польщі щодо заборони експорту агропродукції України мають політичні мотиви, зокрема в контексті того, що в країні 15 жовтня відбудуться парламентські вибори.
«У Польщі 15 жовтня вибори. Вибори нелегкі для чинної провладної партії. І відповідно рух, який вони спрямували на підтримку національного товаровиробника, за умов підігрівання дуже політичними меседжами, він спрямований на цей електорат», – пояснив він. 
Денис Марчук застеріг, що навіть після 15 жовтня, після виборів, не слід очікувати, що рішення щодо експорту агропродукції будуть скасовані.
«Тому що тоді ввійде політична фаза обговорення й створення коаліції, і відповідно ті, хто будуть представлені в парламенті, так само будуть спиратися на ці політичні меседжі. Тому, скоріш за все, Польща піде на порушення законів європейської спільноти й рішень Європейської Комісії, і, скоріш за все, буде продовжувати заборону до кінця 2023 року», – зазначив він.
Нагадаємо, що Єврокомісія продовжила до середини вересня заборону на постачання пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України до п’яти країн Європейського Союзу (Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини).