Поточний № 4 (1431)

02.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Про ситуацію з експортом агропродукції з України 


08.07.2023

Сьогодні ситуацію з експортом агропродукції з України зовсім стабільною назвати не можна. Так, її обсяги по Польщі, по західних кордонах зменшився, минулого місяця становив 200 тисяч тонн. Водночас по Дунаю відбувається досить велика перевалка – близько трьох мільйонів тонн за місяць і об’єми ростуть.
Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив Дмитро Соломчук, народний депутат та член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики.
«Обсяги по Польщі, по західних кордонах зменшилися. В минулому місяці було 200 тисяч тонн. Не більше 30 вантажівок за добу пропускають, мало пропускають контейнерів, зерновозів, кожен вагон довго перевіряють, процес затягується. Але, враховуючи останні перемовини та вимоги президента Зеленського, президента Дуди, надіємося, що коли наші аграрії розпочнуть масові жнива, і вже в серпні-вересні місяці на складах буде досить багато продукції, що це все буде розблоковано, нормально буде хоча б транзитом їхати до європейських країн», – додав Дмитро Соломчук.
Водночас, за його словами, в питанні експорту агропродукції з України сьогодні найбільш лояльною є сусідня Румунія.
«Найбільш лояльно до експорту відносяться і підтримують наші сусіди румуни. По Дунаю сьогодні відбувається досить велика перевалка, близько трьох мільйонів тонн за місяць, і ці обсяги збільшуються. Також ідуть перемовини із залізницею Молдови, щоб потяги через Молдову до дунайських портів вирушали, це короткий і дешевий шлях», – пояснив він.