Поточний № 4 (1431)

29.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

У Кривому Розі припинено діяльність шахрайського call-центру, який ошукував громадян по всій Україні 


10.11.2023

За процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури повідомлено про підозру 3 організаторам та 4 учасникам організованої групи. Їм інкриміновано шахрайство, вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 2, 3 ст. 27, ч. 4 ст. 190 КК України). 
За даними слідства, підозрювані орендували приміщення у центрі міста Кривий Ріг. Вони облаштували офіс оргтехнікою, спеціальним мережевим обладнанням та залучили до роботи 40 операторів. 
Представники call-центру створювали фейкові акаунти у популярній соціальній мережі, де показували розкішне життя та високий матеріальний дохід клієнтів букмекерської компанії. 
Зацікавленим у поліпшенні матеріального становища громадянам шахраї пропонували зробити онлайн-ставки. Після виграшу вони переконували потерпілих здійснювати додаткові внески для збільшення прибутку. У подальшому підозрювані припиняли листування, а гроші перераховували на підконтрольні банківські рахунки. 
Попередньо встановлено 18 потерпілих по всій Україні, серед яких військовослужбовці та волонтери. 
Під час проведення понад 30 санкціонованих обшуків у приміщенні офісу, за місцями мешкання та в автомобілях чоловіків вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку, банківські картки, флеш-носії інформації, сім-карти, зброю, чорнові записи зі списками ошуканих громадян та грошові кошти у різних валютах. 
Наразі за клопотаннями прокуратури підозрюваних взято під варту із альтернативою внесення застави у розмірі 3 млн. грн. Вирішується питання щодо накладення арешту на їхні банківські рахунки, криптогаманці, нерухомість та дороговартісні авто.
Заходи з викриття проводили  прокурори спільно зі слідчими слідчого управління ГУНП в Дніпропетровській області за оперативного супроводу співробітників кіберпідрозділу Управління СБУ області.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину 
і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку 
і встановлено обвинувальним вироком суду.
Відділ інформаційної політики Дніпропетровської обласної прокуратури.