Поточний № 4 (1431)

29.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

У результаті спецоперації правоохоронців України та Латвії затримано учасників злочинної організації, які налагодили діяльність шахрайських «сall-центрів»


08.08.2023

Прокурори Дніпропетровської обласної прокуратури у співпраці з компетентними органами Латвійської Республіки за підтримки Європолу та Євроюсту провели спільну спецоперацію щодо затримання учасників злочинної організації одночасно на території обох держав.
Завдяки злагодженим діям спільної слідчої групи (JIT) у березні цього року було проведено ряд слідчих дій та затримано 10 учасників злочинної організації, які ошукували громадян держав Європейського Союзу за допомогою функціонування мережі «сall-центрів» на території м. Кам’янське.
 «Працівники» центрів, представляючись співробітниками правоохоронних органів та іноземних банківських установ, вводили потерпілих в оману та дізнавались конфіденційні дані їхніх банківських рахунків. 
Встановлено 14 потерпілих, яким заподіяно майнову шкоду на загальну суму майже 2 млн грн. Всі потерпілі є громадянами Латвії. 
Наразі у ході другого етапу спецоперації у Дніпрі затримано та повідомлено про підозру ще п’ятьом співучасникам вказаної організації за фактом шахрайства у великих розмірах (ч. 4 ст. 190, ч. 1, 2 ст. 255 КК України). 
На території Латвії затримано ще 5 осіб, якими забезпечувалося виведення грошових коштів потерпілих на підконтрольні організаторам злочинної організації банківські рахунки.
Проведено ряд обшуків за місцями мешкання та  у транспортних засобах підозрюваних. Вилучено  автомобілі, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, грошові кошти та зброю. Загальна вартість вилученого складає понад 11 млн грн.
У результаті спільних дій правоохоронців з припинення злочину потерпілим вже відшкодовано завдану злочином шкоду на суму майже 900 тис грн. 
Заходи з викриття проводились прокурорами спільно зі співробітниками Генеральної прокуратури Латвійської Республіки, Департаментом боротьби з кіберзлочинністю Центрального управління кримінальної поліції Нацполіції Латвії, ГУНП в Дніпропетровській області та співробітниками Управління стратегічних розслідувань області Національної поліції України. 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину 
і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку 
і встановлено обвинувальним вироком суду.
Відділ інформаційної політики Дніпропетровської обласної прокуратури.