Поточний № 4 (1431)

28.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Якщо ваша робота незадекларована


25.12.2023

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
Якщо ваша робота незадекларована, ви можете зробити таке.
Вимагати від роботодавця укласти з вами трудовий договір відповідно до законодавства. Якщо він відмовляється, ви можете подати позовну заяву до суду.
Пошукати іншу роботу, де ви будете мати задекларовані трудові відносини та соціальні гарантії. Ви можете скористатися послугами центрів зайнятості або інших ресурсів для пошуку роботи.
Звернутися до Державної служби України з питань праці за консультацією. Ви можете знайти контактну інформацію за посиланням: https://dsp.gov.ua/kontakty-dlia-konsultatsii-pratsivnykiv-ta-robotodavtsiv-z-naiaktualnishykh-pytan-pid-chas-voiennoho-chasu/.
Звернутись до Державної податкової служби України у разі наявності інформації щодо ймовірних порушень вимог законодавства суб’єктами господарювання та подати звернення відповідно до вимог Закону України
від 02 жовтня 1996 року № 393/96-ВР «Про звернення громадян» одним із способів:
- надіславши на поштову адресу: 04053, м. Київ, Львівська площа, 8;
- через Контакт-центр ДПС за телефоном: 0800 501 007, обравши на інтерактивному голосовому автовідповідачі напрямок «6»;
- із використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку, надіславши на електронну поштову адресу zvernennya_dps@tax.gov.ua у вигляді сканкопії чи фотокопії письмового звернення з підписом заявника із зазначенням дати та місця проживання або підписане кваліфікованим електронним підписом;
- через чат-бот «StopViolationBot» в месенджері Telegram.
Не погоджуйтеся на незадекларовану працю, бо ви втрачаєте свої права і можливості. Задекларована праця – це ваше майбутнє і ваша гідність!
Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням
https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/738317.html
 
Що таке трудовий договір?
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що ДПС України на вебпорталі https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/738433.html повідомила.
Трудовий договір – це надважливий документ у роботі, але інколи його ігнорують. Він як ремінь безпеки в авто: для деяких здається непотрібним, але насправді він дуже важливий. Трудовий договір допомагає і роботодавцям, і працівникам краще розуміти свої права і обов’язки. Це як водії, які завжди користуються ременем безпеки, – вони, як правило, набагато рідше порушують правила дорожнього руху.
Трудовий договір – це документ, який регулює відносини між працівником і роботодавцем. Він визначає права і обов’язки обох сторін, умови праці, заробітну плату, термін дії, порядок зміни і розірвання.
Трудовий договір може бути укладений у письмовій формі і підписаний обома сторонами або оформлений шляхом видання наказу про прийняття працівника на роботу. Трудовий договір може бути строковим або безстроковим, з повним або неповним робочим часом, основним або за сумісництвом залежно від характеру роботи і бажання сторін.
 
Що робити, якщо роботодавець не виконує 
умови укладеного трудового договору?
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома наступне.
Якщо роботодавець не виконує умови трудового договору, ви можете зробити таке:
звернутися до роботодавця з письмовою вимогою про усунення порушень і виконання умов трудового договору. Також ви можете звернутися до профспілкового органу, якщо ви є членом профспілкової організації, за допомогою і підтримкою;
звернутися з письмовою скаргою до Державної служби України з питань праці та/або Державної податкової служби України;
звернутися до суду з позовом про встановлення факту порушень роботодавцем умов трудового договору, відновлення порушених прав і вимоги компенсації моральної та матеріальної шкоди. Ви можете скористатися послугами адвоката або іншого представника за вашим вибором. Ви також можете звернутися до суду за допомогою і підтримки профспілкової організації, якщо ви є її членом.
Не погоджуйтеся на порушення ваших прав і умов трудового договору з боку роботодавця. Задекларована праця – це ваше майбутнє і ваша гідність!
Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням
https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/738800.html
 
Які ризики не укладення трудових договорів із працівниками?
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що ДПС України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/738900.html повідомила.
За порушення законодавства про працю можуть бути застосовані різні види санкцій, залежно від характеру і наслідків порушення, а також від суб’єкта господарювання, який його скоїв.
У разі вирішення трудового спору на користь працівника роботодавець зобов’язаний буде відновити порушене право працівника та компенсувати всі понесені працівником втрати, зокрема, виплатити працівникові заробітну плату за весь час роботи незалежно від факту її виплати у період роботи та сплатити єдиний соціальний внесок за весь час роботи працівника. Розмір такої заробітної плати не може бути меншим за середню заробітну плату у відповідній галузі. Також працівник матиме право на відшкодування моральної шкоди.
Грубі порушення законодавства про працю можуть призвести до кримінальної відповідальності!
Не наражайтеся на ризики! Працюйте в межах законодавства!
 
Про права неповнолітніх осіб у трудових правовідносинах
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
Неповнолітні особи (від 14 до 18 років) у трудових правовідносинах мають ті самі права, що й повнолітні. Водночас вони користуються низкою суттєвих пільг щодо охорони праці, робочого часу, відпусток і деяких інших умов праці.
Підлітки не можуть працювати у небезпечних і шкідливих умовах, під землею, та інших роботах із Переліку важких робіт і робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці. Їх не можна залучати до нічних (з 22:00 до 6:00), понаднормових робіт і робіт у вихідні дні.
Працівники до 18 років також не можуть переміщувати та підіймати речі вагою більше граничних норм. Крім того, вантажна робота обмежується за часом – не більше однієї третини робочого часу. Іншими словами, якщо працівник працює 7 годин на день, то вантажна робота не повинна тривати більше 2,3 години.
Перш за все, трудовий договір із неповнолітнім працівником укладайте лише у письмовій формі.
Важливо: у неповнолітнього працівника не повинно бути медичних протипоказань. Тому він має пройти медичне обстеження і надати довідку. Такий профогляд має стати щорічною традицією – допоки працівнику не виповниться 21 рік.
Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням
https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/739134.html