Поточний № 4 (1431)

28.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Заробітна плата у «конверті» не забезпечить належну соціальну захищеність працівника 


15.08.2023

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що легалізація заробітних плат забезпечує майбутнє працюючих громадян.  
Але не всі працівники усвідомлюють потребу сплачувати податки, а отже, не розуміють користь від отримання саме легальної заробітної плати. Громадяни, наймаючись на роботу, мають розуміти важливість сплати податків, оскільки держава забезпечує дотримання суспільних гарантій для громадян тільки у разі офіційного оформлення трудових відносин. 
Самий простий варіант законного оформлення взаємовідносин працівника і роботодавця – підписання трудового договору. У цьому випадку працівник вступає у повноцінні трудові відносини з гарантією реалізації всіх передбачених законодавством прав, при цьому маючи відповідні обов’язки. 
Водночас поширеною є практика, коли у трудовому договорі не відображаються всі реальні умови праці. Найчастіше це стосується оплати праці, коли роботодавець офіційно виплачує лише зазначений у договорі мінімальний рівень заробітної плати, а іншу частину (як правило, більшу) виплачує неофіційно. 
Така ситуація може скластися в результаті свідомого вибору працівника, коли він погоджується на подібну пропозицію, вбачаючи в цьому певні вигоди. У такому випадку розмір «тіньової» заробітної плати буде більшим, ніж сума податкових відрахувань та соціальних внесків, які мали б виплачуватися з «білої» заробітної плати. Також це може бути наслідком ситуації, коли робітнику пропонується або погоджуватися з такими умовами, або найм не відбудеться.
Отже, найманим працівникам необхідно свідомо відноситись до таких пропозицій, не погоджуватися на умови, які суперечать законодавчим нормам, адже майбутнє залежить від самого громадянина.